Данске банк" (Danske Bank), една от най-големите финансови институции на Дания, обяви, че прекратява дейността си в Русия и трите балтийски републики.

Напускането на Естония става по нареждане на местната Комисия за финансов надзор след огромния скандал с пране на пари, идващи предимно от Русия и страни от бившия СССР. Разследването още продължава, като под съмнение са поставени преводи на почти 200 млрд. долара в периода 2007-2015 г.

"Приемаме, че това е сериозен случай за възможно пране на пари в Естония, което има отрицателни последици за естонското общество. Приемаме също, че в този контекст естонският финансов надзор смята, че е най-добре "Данске банк" да прекрати дейността си в страната", обяви временно изпълняващият длъжността изпълнителен директор Йеспер Нилсен. "Ще продължим сътрудничеството си с естонските и други власти", се казва още в официалното съобщение на банката.

В него се допълва, че независимо от събитията в Естония и във връзка със стратегическото решение за фокусиране върху основните пазари в скандинавските страни "Данске банк" напуска и Литва, Латвия и Русия. Единствено ще продължи да работи споделен център в Литва, обслужващ административни задачи за банката.

Решението за трите страни идва след период на постепенно ограничаване на дейността там. Споразумение за продажба на част от бизнеса в Литва и Латвия имаше през 2015 г. със Swedbank. Миналата година бе решено в поделенията си в балтийските републики да обслужва само клиенти от скандинавските държави и глобални клиенти със значително присъствие в тези държави.

Дневник