Партията на унгарския премиер Виктор Орбан би трябвало да напусне Европейската народна партия, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той също така намекна, че Орбан е като Марин льо Пен и двамата са пример за политици, от чиито гласове понякога по-добре да не се нуждаеш.

Необичайно острите коментари по адрес на лидер на страна от ЕС бяха направени, след като правителството в Будапеща показа плакат да изборите за Европейски парламент, на които Юнкер е изобразен заедно с американския милиардер-филантроп Джордж Сорос с внушение, че двамата искали да залеят Унгария с имигранти.

"Срещу лъжите не може да се направи кой знае какво", коментира Юнкер. Той допълни, че Манфред Вебер, кандидатът на ЕНП за бъдещ председател на Европейската комисия, сигурно се пита "дали наистина се нуждая от този глас" в обединението на дясноцентристките партии в Европарламента.

"Ройтерс" припомня, че все по-националистическите, евроскептични и антиимигрантски позиции на "Фидес" са причина за растящ брой призиви тя да бъде изключена от ЕНП. Но в Унгария партията е много силна и вероятно ще изпрати доста евродепутати. Поради това отстраняването им от ЕНП би намалило влиянието на групата, която по последни прогнози ще остане най-голямата, но ще изгуби мнозинството си.

"Те не гласуваха за мен в Европейския парламент", каза още Юнкер. "Както и крайната десница, впрочем. Спомням си, че госпожа Льо Пен каза "Няма да гласувам за вас", а аз ѝ отвърнах, че и не искам нейния глас. Има някои гласове, от които просто нямаш нужда."

По данни на на Международната организация за миграцията към ООН през 2017 г. молба за закрила в Унгария са подали под 2400 души и само 280 в първото тримесечие на миналата година. Според Евростат това е страната с най-нисък показател на приети за разглеждане молби през 2016 г. - под 1% от 54 586. През критичната за Европа 2015 г. властите отчетоха подадени 177 135 молби за убежище или статут на бежанец.

Дневник