Противопоставянето между Кастер Семеня и Международната федерацията по лека атлетика (IAAF) около новото правило за ограничаване на тестостерона при жените навлезе в решителната си фаза с изслушване пред Спортния арбитражен съд в Лозана (КАС).

Двукратната олимпийска шампионка на 800 м е централна фигура по заведеното дело от федерацията на Южна Африка. Африканската страна е против въвеждането на планираните промени от IAAF, тъй като те ще засегнат Семеня заради високите нива на тестостерон в кръвта й.

Изходът от случая се очаква да има огромно въздействие върху бъдещето на спорта, като начертае границата между половете в стремежа да се гарантира честен спорт на високо ниво.

Новото правило касае състезателите с хиперандрогенизъм, което се свързва с наднормен брой мъжки хормони при жените. Те трябва да поддържат нива на тестостерона под 5 наномола/литър в продължение на шест месеца.

Промените касаят състезателките, които участват на дистанции от 400 до 1500 метра. Семеня, която в миналото се подложи на много тестове за определяне на пола, има избор да приема медикаменти за ограничаване на тестостерона в тялото ѝ или да премине към бягане в по-дълги дисциплини.

Правилото трябваше да влезе в сила от 1 ноември, но IAAF отложи въвеждането му заради делото. Изслушването е едно от най-дългите в историята и ще продължи до петък, като се очаква КАС да вземе решение по случая в края на март.

За "честен спорт"

Първият случай на напрежение дойде от лагера на Семеня, от който обвиниха IAAF в нарушение на правилата за поверителност, след като организацията е обявила публично имената на петимата свидетели по делото. Адвокатите на 28-годишната състезателка и федерация на Южна Африка видяха "опит да се повлияе общественото мнение".

Президентът на IAAF Себастиан Коу подмина нападките, като заяви, че въвеждането на новите мерки целят да изравнят представянето между спортистите с хиперандрогенизъм и тези с нормални нива на тестостерон.


"Главната ценност на IAAF e да даде сила на момичетата и жените през леката атлетика. Мерките, които въвеждаме, са там, за да защитят справедливостта и свободната конкуренция", каза Коу.

IAAF прави нов опит да ограничи нивата на тестостерон при жените в леката атлетика. През 2015 г. организацията получи отказ от КАС при липсата на доказателства по твърдението, че спортистите с хиперандрогенизъм получават значително предимство спрямо останалите състезателки заради завишения тестостерон в тялото.

От екипа на Семеня поставят и въпроса защо правилото трябва да касае единствено състезателите в тези дисциплини.

Семеня привлече погледите със златния си медал на 800 м от световното в Берлин през 2009 г., когато се появиха съмнения около пола ѝ. Тя се превърна в звезда в родината си и спечели две олимпийски титли от Лондон 2012 и Рио 2016, както и още две световни титли.

Дневник