Хиляди хора се събраха на митинг снощи в Париж, за да протестират срещу надигащия се антисемитизъм, предадоха "Франс прес" и ДПА. Според организаторите участниците в митинга на площад "Република" са били 20 хил., но малцина са били младежите, посочва АФП.

Протестни митинги срещу антисемитизма имаше и в други френски градове. Към митинга в Париж се присъединиха премиерът Едуар Филип, кметът Ан Идалго и бившите президенти Никола Саркози и Франсоа Оланд.

Президентът Еманюел Макрон не бе на митинга, но по-рано през деня посети заедно с главния равин на Франция Хаим Корсиа малкото еврейско гробище в Каценем, в Елзас, където бяха осквернени гробове, а на надгробните камъни бяха надраскани свастики. "Извършителите на тези деяния не са достойни за републиката", каза Макрон.

Оскверняването на гробището бе осъдено и в Израел от премиера Бенямин Нетаняху, който призова лидерите на Франция и Европа да застанат твърдо срещу антисемитизма. "Това е напаст, застрашаваща всички, не само нас, и трябва да бъде заклеймена където и когато надигне глава", добави той.

След посещението в Каценем президентът Макрон и председателите на двете камари на парламента положиха венци на Мемориала на холокоста в Париж.

На митинга в Париж, организиран от политически партии от целия спектър, не бе поканена водачът на крайнодесния Национален сбор Марин льо Пен. В отговор Национален сбор обвини партиите организатори, че си затварят очите пред ролята на ислямизма за пропаганда на антисемитизма.

Лидерът на Социалистическата партия Оливие Фор заяви, че Льо Пен поддържа връзки с "онези, които разпространяват омраза в света", като италианския вицепремиер Матео Салвини или унгарския премиер Виктор Орбан, добавя ДПА.

БТА/Дневник