В отсъствието на БСП мнозинството в парламента очаквано отхвърли ветото на президента Румен Радев върху текстове от Закона за защита на личните данни, с които се въвеждат критерии при обработването на лични данни за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване. Промените бяха повторни приети с 127 гласа "за", един против и четирима "въздържал се".

Промените в закона отварят врата за проверки на медийни публикации, журналисти, за проблеми с академични проучвания, документални материали и други, както и за откази за достъп до информация.

В мотивите си държавният глава посочва, че с формулираните 10 критерия, по които журналист, научен работник и писател следва да преценява и да доказва, че е използвал правомерно лични данни, се създава ненужна свръхрегулация.

"Изискването да се изпълняват тези критерии, дори и поотделно, представлява ограничение. То засяга същностното ядро на свободата на изразяване и информация като основно право, признато още в епохата на Просвещението в Европа, изпразва го от съдържание и неговото упражняване губи смисъл", посочва Румен Радев. Според него промените водят до силно накланяне на везните в полза на правото на защита на личните данни, като "се жертва" свободата на изразяване и информация.

ГЕРБ иска Радев да освободи злоупотребили с лични данни

ГЕРБ се обърна към президента Румен Радев с призив да освободи свои кадри, които са злоупотребили с лични данни. Става въпрос за един от членовете на правния съвет на държавния глава – Борислав Цеков, и назначения от Румен Радев представител в Комисията за защита от дискриминация Петър Кичашки, за които Софийският административен съд потвърди, че са злоупотребили с лични данни на десетки граждани през 2016 г., като са ги използвали без разрешение за регистрация на Инициативен комитет в подкрепа на теза в инициирания от Слави Трифонов референдум.

"Вярвам, че сте принципен човек, г-н президент. Иначе ще изглежда като пореден висш пилотаж в лицемерието", обяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова по време на дебатите.

БСП не спази обещание към журналисти

От ГЕРБ заявиха, че по Конституция личният живот е неприкосновен, а правото на информираност не трябва е в разрез със защитата на гражданските права. Управляващите обявиха, че им е тъжно, че колегите им от БСП не са в залата. "Вие отказахте ли се от вашия президент? Защо ви няма в залата? Нямате ли доводи срещу това популистко вето?", обяви депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

"Слушате ли дебата или сте в някой СПА център, г-жо Нинова. Днес доказахте, че неслучайно имате едно прозвище. Заявихте, че ще подкрепите Асоциацията на европейските журналисти-България, а излъгахте", обяви колегата му Десислава Атанасова.

Миналата седмица на среща с представители на АЕЖ-България на "Позитано" 20 лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще подкрепи ветото на президента. Днес депутатите от левицата не бяха в парламента, тъй като обявиха, че го напускат и искат избори. Дойде единствено елена Йончева, която си провери пощата, но не влезе в зала.

Дневник