Колкото и да е студена зимата, вероятно не може да се сравнява с времето на Марс. Който не вярва, вече може сам да провери какви са температурите на Червената планета благодарение на данните от сондата на НАСА "ИнСайт" (InSight). Така по-малко от три месеца след кацането си тя започна да предава ежедневни данни за атмосферните условия от Марс.

Метеорологичният доклад включва статистика за температурата на повърхността, скоростта на вятъра и налягането на въздуха. От НАСА уточняват, че тази неделя температурите са варирали от -17 до -95 градуса, а най-високата скорост на вятъра е била 16.9 метра в секунда.

"ИнСайт" разполага със сензори, които предоставят информация за метеорологичните условия по всяко време. Данни се събират за всяко изменение и след това се предават на Земята. Досега подобен подробен доклад не е изготвян от нито един апарат.

Очаква се сондата да следи времето на Марс през следващите две години. През това време ще следи и проучва сезонните промени, за да може учените от НАСА да търсят закономерности кога температурите са най-ниски и най-високи и кога ветровете са ураганни. Освен това данните ще помогнат при изследването на пясъчните бури на планетата.

При една такава буря миналата година беше увреден марсоходът Opportunity и това принуди американската космическа агенция да обяви края на една от най-успешните си мисии, продължила близо 15 години.

Какво е било времето на Марс през изминалата седмица може да проверите тук.

Дневник