Руската държавна компания "Газпром" ще строи самостоятелно газопровода в Сърбия, проектиран да пренася газ от българската до унгарската граница като продължение на проекта "Турски поток".

Договорът за строителство още не е сключен, но два източника на РБК казват, че това ще е "Газстройпром", който е сравнително ново дъщерно дружество на енергийния гигант. Не е ясно дали са спазени конкурсните процедури при избора на руска компания, но според Мария Белова, анализатор от Vygon Consulting, дори те да са заобикалени, това едва ли ще предизвика някакъв скандал в страната.

Тук не действат правилата на ЕС за Третия енергиен пакет, поради което "Газпром" може да се окаже възложител, изпълнител, собственик и оператор на тръбата и на пренасяното по нея гориво. Средствата идват от възложителя GASTRANS d.o.o. Novi Sad, в която "Газпром" има дял от 51%, а останалите 49% са на държавната "Сърбиягаз", допълва източникът.

Душан Баятович, ръководителят на "Сърбиягаз", каза през януари, че строителството трябва да започне през втората половина на март, а експлоатацията - от април 2020 г. Работата в Сърбия дори вече е започнала, за да е готов дългият 403 км газопровод в края на годината, "както обикновено се случва при нас", казва един от източниците на РБК.

В инвестиционната програма на "Газпром" за 2019 г. са предвидени над 1.4 млрд. евро за сръбския проект и за сухопътната част на газопровода в Турция. Акционерите на сръбския участък вече са предоставили 150 млн. евро и планират да вземат кредити за следващите разходи, казва Баятович.

През 2018 г. "Газпромстрой" е поискала 550 млн. евро за прехвърляне на персонал, техника и купуване на оборудване, катоо окоол 170 млн. най-вероятно ще отпусне "Газпром", а останалото ще дойде като кредит от "Газпромбанк" (в нея "Газпром контролира 46%), обяснява РБК.

Строител ще е СГК-1 - инженерингова компания на "Газстройпром". Това е преформатиране на "Стройгазконсалтинг" (СКГ), която работеше по газопровода към Китай "Силата на Сибир". От дружеството "СГК-Механизация" са започнали да прехвърлят машини за полагане на тръби и друга техника, необходима за работата в Сърбия. На Балканите изпращат и руски специалисти, които в някаква степен владеят английски, потвърждават и двата източника на РБК.

СГК-1 е регистрирана миналия юни в Санкт Петербург, след като групата UCP на Иля Щчербович и "Газпромбанк" (собствениците на половината от "Стройгазконсалтинг") продават на неизвестен купувач своя дял. Скоро се появява "Газпромстрой" с 49% дял на "Газпром", а останалото са структури, косвено свързани с газовия монополист и "Газпромбанк". Плановете на "Газпром" бяха до края на 2018 г. в "Газпромстрой" да бъдат прехвърлени всички договори на СГК, а през декември корпорацията получи и производствените активи на СГК. Самата СГК ще бъде ликвидирана до средата на 2019 г., обяснява РБК.

СКГ-1 е едно от осемте нови дружества с това съкращение (името на всяка завършва с различно число до 8), създадени най-вероятно, за да се отърват от дългове за десетки милиарди рубли, натрупани досега от "Стройгазконсалтинг". Компанията години наред бе сред водещите получатели на държавни поръчки в Русия - изключително от "Газпром" за стотици милиарди рубли годишно. Но през миналата година монополистът решава да демонстрира, че няма вече да е толкова щедър към външни структури и в по-голяма степен самостоятелно ще реализира инвестиционната си програма, казва източник на РБК миналото лято.

"Газпром" вероятно иска да подобри възвращаемостта на инвестициите си и да направи по-ефективно използването им чрез директен контрол върху изпълнителя. Но действията на корпорацията са в разрез с доминиращата логика по света - петролногазовите компании се разделят със сервизните си поделения, за да стимулират конкуренцията между външни изпълнители, кандидатстващи за договори.

Проблемът със "Газстройпром" е какво да се прави с него, когато догодина приключи строителството на големи проекти като "Силата на Сибир, "Северен поток 2" и "Турски поток". Продаването му на независими частни лица ще е трудно, тъй като ценното в активите му са именно договорите и гаранциите, идващи от "Газпром". Една от предполагаемите алтернативи е предназначението на дружеството да бъде променено - да започне да се занимава с поддържака и ремонт на газопреносна мрежа.

Дневник