Русия няма първа да разположи нови ракети в Европа, но ако САЩ го направят, ще е принудена да създаде и разгърне оръжия, с които да са на прицел и "страните на непосредствена опасност" и "териториите, където са центровете за вземане на решения".

Това послание отправи руският президент Владимир Путин в годишното си послание към Федералното събрание, цитиран от руски медии. Той добави, цитиран от ТАСС и РБК, че ако ядрени ракети с малък или среден обсег бъдат разположени в Европа, "а САЩ имат такива планове... това рязко ще изостри ситуацията в сферата на международната сигурност, ще създаде сериозни заплахи за Русия, защото за някои класове от тези ракети времето, за което биха долетели до Москва, може да достигне 10-12 минути". В такъв случай Москва би била принудена да "предвиди огледални и асиметрични действия".

Речта, в която Путин засегна теми от бизнес, социална политика и отбрана до култура и туризъм, е според "Ройтерс" най-острият му коментар досега за потенциална надпревара във въоръжаването. То последва решението на САЩ да се изтеглят от знаков договор за ограничаване на ядрените ракети. Ден по-късно същите планове обяви и Русия.

"Могат ли да броят"

По-късно президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска нов договор, който да включва и други страни като Китай и да гарантира, че няма да започне нова оръжейна надпревара.

Политиците във Вашигтон "имат право да мислят каквото искат. Но могат ли да броят? Сигурен съм, че могат. Да ги оставим да измерват скоростта и обхвата на системите, които изграждаме", каза още Путин. Сред новите оръжия, които изгражда Русия, той не спомена ракети, но обяви, че Русия ще е готова да пусне на вода първата ядрена подводница с безпилотен апарат "Посейдон" още тази пролет.

За Европейския съюз той каза, че се надява да "направи стъпки, за да възстанови нормалните политически и икономически отношения" с Русия. Като други предизвикателства във външната политика той изреди нуждата от по-добра координация с Беларус и диалог с Япония за сключването на мирен договор.

"Естественият прираст на населението"

Семействата с три и повече деца в Русия ще могат да получават от федералния бюджет по 450 хиляди рубли за погасяване на ипотечен кредит и това е възможно предвид стабилната макроикономическа ситуация и нарастващите доходи на държавата, каза Путин. "Хората не можеш да ги излъжеш, те остро усещат лицемерието, неуважението към себе си и всяка несправедливост. За хората е от значение какво се прави реално и как това подобрява живота им, живота на семействата им, и то не след време, а сега", заяви държавният глава.

Руският лидер предложи от 1 януари 2020 г. помощите за първо и второ дете да бъдат увеличени, като достигнат двойния размер на жизнения минимум. Той изрази убеденост, че през 2023-2024 г. в страната ще бъде възстановен естественият прираст на населението.

Дневник