Кметовете на малки населени места или оправомощени от тях лица да участват активно в подготовката и реализацията на обществените поръчки на територията на населените места, които ръководят. Това предвижда проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация, който беше одобрен от Министерския съвет.

Законопроектът задължава общинския съвет при приемането на бюджета на общината да одобрява разходи по определени показатели на малките кметства в рамките на общия бюджет на общината. Изрично се регламентира задължение за кмета на общината в хода на изпълнение на бюджета да осигурява своевременно през годината одобрените разходи по бюджетите на кметствата.

Освен това се създава възможност кметовете на малки населени места или оправомощени от тях лица да участват в комисиите за подбор на кандидатите и участниците в обществените поръчки, които се реализират от ръководената от тях община. Те ще могат да разглеждат и оценяват офертите, след което и да провеждат преговори при реализирането им. Предвижда се кметовете да могат да участват в комисиите за въвеждане в експлоатация на новите строежи. Те ще имат право на глас и при определянето на санкции за некоректно извършена дейност.

"Предлаганите промени ще гарантират по-голяма финансова самостоятелност на кметствата, ще се засили личната отговорност на всеки кмет на кметство по отношение изразходването на одобрените годишни разходи по бюджета на общината, ще се даде възможност кметовете чрез свои представители да участват в цялостния процес по подготовката на офертите, строително-ремонтните работи и приемателните комисии за обекти, които се намират на територията на кметството", подчертават от правителството.

Контролът по спазване на новите разпоредби ще бъде изпълняван от Агенцията за държавна финансова инспекция за спазване на нормативните актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската и отчетната дейност на общините.

До решението на кабинета се стигна след заплахата за протест в края на миналата година на Националното сдружение на кметовете на малките населени места. Недоволството им беше отменено, след като кметове бяха поканени на среща с премиера Бойко Борисов.

На срещата бяха обсъдени исканията им за самостоятелен бюджет и по-голяма независимост от големите общини.

Дневник