Собствениците на "Манчестър сити" разшириха влиянието във футбола с придобиването на дял в третодивизионен китайски клуб. "Съчуан дзиуниу" е седмият отбор, в който компанията "Сити футбол груп" има акции.

"Силно вярваме в бъдещето на футбола в Китай. Поемаме дългосрочен и устойчив ангажимент за развитието и растежа на "Съчуан дзиуниу" и отглеждането на китайския футболен талант", каза Феран Сориано, който е директор на "Сити футбол груп".

Компанията притежава 100% от акциите на "Манчестър сити", австралийския "Мелбърн сити" и "Атлетико Торке" от Уругвай. Собствениците на "Сити" имат дял от 80% в американския "Ню Йорк сити", който е съвместен проект с "Ню Йорк янкис". Дружеството притежава още 44.3% в испанския "Жирона" и 20% в японския клуб "Йокохама маринос".

Мажоритарен собственик на "Сити футбол груп" е кралската фамилия на Абу Даби. Тя притежава 87%. Останалите 13% са в ръцете на две китайски фирми.

Собствениците на "Манчестър сити" проявиха интерес към бързо развиващия се пазар в Азия в началото на 2018 г. Тогава дружеството отчете загуба от 71 милиона паунда.

Дневник