Тазгодишните награди "Оскар" все още официално са без водещ за втори път в своята 90-годишна история, но това не пречи в интернет да витаят всякакви слухове и предположения. Една от последните "теории на конспирацията" е, че четирикратно изпълнявалата тази длъжност Упи Голдбърг може и да се окаже изненадата тази неделя, като поеме наградите за пети път, пише "Гардиън".

Голдбърг в момента отсъства от обичайните си задължения като част от екипа на дневното телевизионно шоу The View, което в САЩ се излъчва по ABC - същата телевизия, която ще предава и церемонията на Американската филмова академия. Официално обявената причина за отсъствието й е болест.

Тя е и в списъка със знаменитости, които са поканени от академията да представят номинациите и наградите и всъщност е единственият бивш водещ на церемонията, който ще бъде на сцената и в неделя.

През 1994 г. Голдбърг е първата жена - соло водещ на оскарите. Прави го отново през 1996, 1999 и 2002 г.. Всичките и четири изяви са приети добре от критиката и публиката. Сред силните й изпълнения на сцената на наградите са откриването й с костюм в стила на "Мулен Руж", както и преобразяването й в кралица Елизабет от династията на Тюдорите в годината, когато Кейт Бланшет е популярна в този образ.

По-рано тази седмица изданието "Венити Феър", което е в близки отношения с наградите на академията, публикува в "Туитър" профила си клип от попаденията на Голдбърг на церемонията през 1999 г..

Преди академията да я потърси като водещ в миналото, тя вече има опит с наградите и прави история в оскарите като първата афроамериканка, получила две номинации. След като губи през 1986 г. с "Пурпурен цвят", печели за поддържаща женска роля през 1991 г. в "Призрак".


През декември Кевин Харт бе определен за водещ на церемонията през 2019 г., но три дни по-късно се отказа заради вълната от недоволство към появили се негови хомофобски изказвания от миналото. И преди, и след неговия отказ Голдбърг е изявявала желание да поеме поста, който мнозина други биха предпочели да обмислят.

През януари, когато бе оповестено, че церемонията ще разчита на серия от обявяващи вместо на един основен водещ, тя коментира в предаването The View:"Ако искате да сте без водещ, това е ваш прерогатив. Смятам го за тъпа идея. Хората се нуждаят от някой, който да ги преведе през нещата. Смятам, че трябва да е някой, който обича филмите."

Дневник