Франция е изправена пред безпрецедентна вълна на антисемитизъм, заяви снощи президентът Еманюел Макрон в словото си на вечерята, организирана в Париж от Представителния съвет на еврейските институции във Франция, предаде "Франс прес".

"От няколко години - а ситуацията се влоши през последните седмици - нашата страна, както впрочем цяла Европа и почти всички западни демокрации, се сблъсква с възраждане на антисемитизма, което несъмнено е безпрецедентно след Втората световна война, каза Макрон пред представителите на еврейската общност.

"Отново, от няколко години, антисемитизмът убива във Франция", добави президентът. По думите на Макрон, една от съвременните форми на антисемитизма е антиционизма. Той посочи, че през май във френския парламент ще бъде внесен законопроект против пропагандата на омраза в интернет.

Френският президент направи това изказване на фона на поредица антисемитски инциденти в страната през последните дни. Във вторник хиляди хора се събраха на митинг снощи в Париж, за да протестират срещу надигащия се антисемитизъм. /БТА

Дневник