Общинската вила "Пазачница" и паркингът до Колодрума ще бъдат пуснати под наем за срок от 10 години. И за двата имота има мераклии.

Общинското предприятие "ОЖИ", което стопанисва "Пазачница", няма финансов ресурс за поддържане и ремонт на вилата, няма възможност да се инвестират средства и състоянието й се влошава. Тя генерира малко приходи и работи на загуба. От предприятието предлагат да се проведе процедура за предоставянето на вилата и четирите бунгала около нея под наем за срок от 10 години, като част от наема се плаща ефективно, а останалата част – срещу инвестиции.

Експерти от общината направили финансово – икономически проучвания, които показали, че съгласно Наредбата за базисни наемни цени при отдаване под наем на общинско имущество наемът трябва да е 20 703 лв. годишно без ДДС, или 207 030 лв. за 10 години.

Затова ще бъде направен търг, в който ще се заложи наем в размер на не по-малко от 1000 лв. месечно и извършване на инвестиции в обекта с минимален размер 100 000 лв. Така общата сума за 10 години възлиза на 220 хил. лв. без ДДС.

На площ от 1100 кв. м. от паркинга до Колодрума фирма иска да изгради автокозметичен център.

Според заявлението на потенциалния инвеститор - фирма "Авто Бюти" ЕООД, имотът ще се благоустрои и ще бъдат обособени паркоместа, които ще обслужват близките спортни съоръжения. Ще се създаде обновено пространство за обществено ползване, представляващо паркинг за леки автомобили и автокозметичен център върху площ от 170 кв.м., предоставящ широк кръг услуги.

Върху терена ще се разположат и офис-помещение и санитарно помещение от контейнерен тип. Намерението е да се изгради нов вход-изход от изток, да се изгради ново осветление и да се положи нова настилка.

Съгласно общинските разценки наемът за терена не може да е под 14 030 лв. годишно без ДДС, или 140 300 лв. без ДДС за срок от 10 години. Предложението обаче е сумата да не се плаща в брой, а да се бъде във вид на инвестиция. Решено е конкурсът да бъде обявен с минимален размер на инвестициите  170 000 лева без ДДС.

Дали да се дадат обектите ще се решава на предстоящата сесия на местния парламент.  

ШУМ.БГ