33-годишният Адил Ахмедов, син на кмета на каолиновското село Лятно, е арестуван вчера за лихварство. Мъжът, който е без ден трудов стаж, в продължение на 5 години давал кредити срещу различно обезпечение - от мобилни телефони до къщи.   

За случая съобщиха на пресконференция днес директорът на Областната дирекция на полицията Ялчън Расим и окръжният прокурор на Шумен Маргарита Георгиева.

"Това е може би най-мащабният случай на лихварство за последните години", каза прокурор Георгиева.

Вчера рано сутринта криминалисти претърсили няколко имота на Ахмедов. Натъкнали се на 31 банкови карти с пин кодовете, 11 чужди лични карти, нотариални актове на имоти, „запис на заповеди“, договори, между които и 22 ипотечни, три тефтера с вписани имена на лица и различни суми. 

Намерили и много предмети - ключове за 27 моторни превозни средства, четири мотопеда, три мотоциклета, пет леки коли, седем лаптопа, 13 мобилни телефона, голям брой златни накити - пръстени, обеци, гривни и синджири, четири газови пистолета и 51 патрона с различен калибър.

В жилището на Ахмедов открили също 28 920 лева и 500 паунда.

От неговите услуги се възползвали жители не само на Лятно, но и на околните села. Мъжът давал заемите срещу различна лихва, в зависимост от "клиента".

Разследващите нямат информация мъжът да е използвал заплахи или физическа сила при събирането на вземанията. Въпреки това има няколко случая, при които лихварят вече бил придобил заложени срещу кредит недвижими имоти. Той не гонел бившите собственици, а ги оставял да живеят срещу неголям наем. 

Никой не бил подавал оплакване срещу него в полицията.

"Документирането на престъплението е на ранен етап, все още не са известни много подробности. Мъжът съдейства на разследването, ще се прецени и най-вероятно няма да му бъде поискана най-тежката мярка за неотклонение", каза Маргарита Георгиева. 

ШУМ.БГ