Брейкденсът е сред спортовете, които организаторите на летните олимпийски игри желаят да включат в програмата на форума. Другите спортове, за които се планира да влязат в надпреварата, са скейтборд, сърф и катерене.

Последната дума ще има Международният олимпийски комитет (МОК), който ще обсъди предложението на събрание в края на март. Финалното решение за спортовете, които ще влязат в програмата на Париж 2024, ще бъде взето през декември 2020 г.

Брейкденсът дебютира в програмата на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес през 2018 г. Включването на спорта предизвика положителни реакции, като златните медали спечелиха руснака Сергей Чернишев и японката Раму Кавай.

Ръководителят на организационния комитет за Париж 2024 - Тони Естанге, който е трикратен олимпийски шампион в кану-каяка, заяви, че новите спортове ще направят игрите по-артистични. Организаторите допълниха, че включването на брейкденса е "очевиден избор", след като Франция е на второ място по брой практикуващи след САЩ.

Включването на нови спортове в олимпийското движение има за цел да внесе разнообразие и да се привлече интереса на младите. В програмата за Токио 2020 влизат скейтборд, сърф, спортно катерене и карате. Бейзболът и софтболът се завръщат след 12-годишно прекъсване. 

Дневник