Телефонни измамници опитват да приложат нова схема с непогасени банкови кредити, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР.

В рамките на няколко часа вчера в банка в Нови пазар няколко души са отишли да проверят дали имат задължения.

Казали, че получили обаждане на стационарните си телефони от непознати, които се представили за банкови посредници. „Банкерите“ обяснявали на хората, че имат задължения по банкови заеми, които „лъснали“ след годишно изравняване . В един от случаите жител на града съобщил, че към момента няма заем, но му било обяснено, че кредитът е много стар и по него се дължи сумата от 200 лева. На всички, на които се обадили им било казано да платят навреме задълженията си към банките, за да не се стига до съдебни дела. По телефона им е обяснявано, че сумите, които дължат са между 200 и 300 лева.

За случаите съобщил директора на банков клон в града.

До реализирана измама поради съобразителността на хората засега не се е стигнало.

От полицията предполагат, че целта на „банкерите“ е да се преведе сумата по нечия сметка, за да не виси като задължение на съответния човек. 

"Отправяме апел към хората, които получават обаждане по телефона от непознати хора да не предоставят информация за спестяванията си, да не съобщават имат ли заеми и в какъв размер са. Да не се подлъгват и да не дават на непознат парични суми, да не превеждат пари по сметки на хора, които не познават, за да не станат жертви за измами по телефона. Ако получите подобно обаждане прекъснете връзката и не предоставяйте свои и лични данни на свои близки по телефона не непознати. Не се доверявайте, колкото и убедително да ви звучи този, който е на отсрещната страна на телефона", съветват от полицията.

ШУМ.БГ