Брекзит може да бъде отложен за 2021 г. Тази алтернатива обсъждат висши чиновници на Европейския съюз, докато общественото недоволство към неспособността на Тереза Мей да овладее ситуацията нараства, съобщава "Гардиън".

Според източници на британската медия председателят на Европейския съвет Доналд Туск одобрява удължаването на периода на преговорите, ако сделката отново бъде отхвърляна в британския парламент.

Добавянето на допълнителен 21-месечен преходен период би помогнало на Великобритания и ЕС да развият плановете си за бъдещи взаимоотношения, както и да бъде разрешен въпросът с ирландската граница, подчертава "Гардиън".

"Ако лидерите на ЕС видят някакъв смисъл в удължаването на периода, което не е сигурно заради ситуацията във Великобритания, те ще осигурят достатъчно време, за да се решат очевидните проблеми и да се закърпи положението", казва дипломат от ЕС.

Според друг източник удължаването на периода би улеснило много повече нещата, колкото 3-месечно такова, каквато идея има.

Раздразнението на Брюксел към британския премиер Тереза Мей нараства, след като високопоставени дипломати от ЕС оценяват възможността сделката за Брекзит да се провали на "повече от 50%". Има опасения, че високопоставени фигури от британското правителство са фокусирани върху това да търсят политически дивиденти от ситуацията и целенасочено не обръщат внимание на исканията сделката за Брекзит да бъде преразгледана в парламента.

Има притеснения и за възможното използване на Ирландия за "изкупителна жертва", за да не се стигне до сделка. Поради тази причина източник на "Гардиън" от ЕС казва, че "на всеки опит ирландците да бъдат обвинени за провалената сделка ще бъде отговорено".

На срещата на високо равнище между лидерите на ЕС и Лигата на арабските държави (ЛАД) в Шарм Ел-Шейх Мей обяви, че няма намерение тази седмица да връща сделката за Брекзит в парламента и че ще го направи на 12 март. Според нея това няма да попречи на Великобритания да напусне ЕС на 29 март.

Дневник