С плакати, сред които и "Румъния вика Европа", хиляди румънци протестираха в неделната вечер срещу правителствения указ, който според критиците му ограничава независимостта на прокурорите в една от най-корумпираните страни в ЕС.

Днес започва седмица на протести на прокурори и съдии, които между 3 и 7 дни ще спрат работа, освен за извънредни случаи. За Румъния това е безпрецедентна кампания.

Магистратите отхвърлиха поканата на премиера Виорика Данчила да обсъдят указа, който беше приет без публично обсъждане. "Независимостта на правораздавателната система не подлежи на преговори", се казва в декларация на една от асоциациите им. "Какъвто и да е диалог относно одобряването на декрета трябваше да бъде започнат преди, а не след одобряването му. Единственото решение е пълната му отмяна."

Извънредното решение на правителството е поредният ход на управляващите от повече от две години социалдемократи, критикувано като подкопаване върховенството на закона. Предупреждения идват също от Европейската комисия и Държавния департамент на САЩ

В неделя в столицата Букурещ пред сградата на правителството се събраха около 7000 души, които блокираха трафика и скандираха "Справедливост, а не корупция", "Магистратите не се предават" и "Срамота!". Други хиляди излязоха по улиците в други градове на страната, която е на около една трета от мандата си като временен председател на Съвета на ЕС.

Дневник