Тази вечер "Долби Тиътър" в Лос Анджелис бе домакин на връчването на 91-ите награди "Оскар" - най-големите и престижни отличия в киното. Церемонията започва в 3 ч. българско време и бе открита с изпълнение на групата "Куин" и вокалистът Адам Ламбърт.

Българското знаме се появи на сцената за най-голямото отличие на вечерта, когато "Зелената книга" взе наградата и българският актьор Димитър Маринов, който е част от актьорския състав, излезе на сцената с малко българско знаме, подаващо се от вътрешността на сакото му.

"Дневник" проследи събитието на живо.

Ето и хронология на церемонията:

 Церемонията на 91-ите награди "Оскар"!


06:12 - Носителката на "Оскар" Джулия Робъртс се появи в ярка розова рокля, за да обяви категорията за най-добър филм. Най-голямата награда на вечерта спечели "Зелената книга", след като бе номиниран в общо пет категории. Фарели каза, че филмът е успешен най-вече заради участието на Виго Мортенсен и Махершала Али.

На сцената заедно с режисьора, продуцентите и целия екип на сцената за първи път се качи и българинът Димитър Маринов, от чийто вътрешен джоб на сакото се подаваше българското знаме. Камерата на телевизионното предаване два пъти улови флага в кадър.

След това Джулия Робъртс обяви и края на 91-вите награди "Оскар" и благодари на публиката.

На сцената заедно с режисьора и основните актьори Виго Мортенсен и Махершала Али се качи и българинът За кратък миг камерата улови Димитър

06:06 Миналогодишният носител на наградата за режисура Гийермо дел Торо сподели, че идва на наградите въпреки, че е бил с температура предишния ден. "Оскар" в категорията взе Алфонсо Куарон, за когото това е четвърта статуетка в кариерата след предходните две от "Гравитация". Той благодари на Академията, че е признал филм за една обикновена жена - "една от милионите, които исторически са били запратени в мазето на киното".

05:56 Сам Ракуел и Франсис Макдорманд представиха категорията за най-добра главна женска роля. Макар Глен Клоуз да се считаше за фаворит за отличието, "Оскар" взе Оливия Колман за ролята си в британския филм "Фаворитката". Това е първа статуетка за актрисата. Искрено развълнувана, тя нарече това събитието смехотворно. След това сподели, че е работила като чистачка и много пъти, докато е чистела, си е представяла, че някой ден ще вземе "Оскар". Към Глен Клоуз се обърна с думите, че й е идол и че винаги е искала да прилича на нея.

05:43 Гари Олдман заедно представиха категорията за най-добър актьор в главна роля. Рами Малек спечели първия си "Оскар" след първата си номинация за наградите на Академията. "Може да не съм бил очевидният избор, но се получи. Благодаря ви, "Куин", за това, че ми позволихте да бъда малка част от вашата музика и вашето наследство. Ще ви бъда задължен завинаги. За хората, които работиха с мен - вие сте повече от мен", бяха част от думите му на сцената. След това той сподели, че ако днес трябваше да окаже на онова малко момченце, което е бил, какво му предстои, то е щяло да бъде сразено. "Това детенце се бореше със своята идентичност, не можеше да разбере какъв е", допълни той и сподели, че филмът е за гей емигрант, който се бори, за да се чуе гласът му и да докаже себе си. "Аз съм син на американци от Египет и съм американец пъво поколение. Част от моята история се пише в момента, затова благодаря на всеки, който повярва в мен. Ще ценя този момент до края на живота си", каза още изпълнителят на ролята на Фреди Меркюри.

05:39 Публиката стана на крака за носителката на "Оскар" Барбара Стрейзанд, която представи филма "Черен в клана" (BlacKkKlansman), който тя описа като разтърсващ. Тя разказа как започнала да пише в "Туитър" за филма и Спайк Лий й благодарил лично, след което бързо намерили общ език, тъй като "и двамата сме израстнали в Бруклин и явно и двамата сме фенове на шапките".

05:22 В категорията за най-добра филмова музика "Оскар" взе Лудвиг Горансон за "Черната пантера". Веднага след това на сцената излязоха и Лейди Гага, Марк Ронсън, Антъни Росамондо и Андрю Уайът. Певицата благодари на родителите си и сестра си, която нарече своя сродна душа. Тя напомни на публиката, която гледа от домовете си, че това е награда, постигната с много труд. "Въпросът е да не се отказвате... трябва да има дисциплина, да има страст в това, което правите. Няма значените колко пъти ще паднете, а е важно колко пъти ще се изправите с гордо вдигната ръка", каза тя. Марк Ронсън пък обяви, че няма друга работа освен да благодари на Лейди Гага, за това, че пише и пее песни и че е прекрасна.

05:15 Актьорите останаха, за да обявят и наградата за най-добър адаптиран сценарий, която отиде при BlacKkKlansman на Чарли Уахтел, Дейвид Рабиновиц и Спайк Лий, който заплаши да не спират микрофона му и зачете своята предварително подготвена реч. Той разказа за баба си, която го нариала Спайки Пу и му помогнала да завърши университет. Благодаря на всички наши предци, които ни помогнаха да изградим тази страна. Не забравяйте, че зад ъгъла чакат изборите 2020 г. за президент и всички трябва да застанем на правилната страна на историята и да направим моралния избор между любов и омраза и да постъпим правилно", бяха последните му думи. След това бе пусната музиката на сцената и въпреки, че Лий продължи да говори, микрофонът му бе спрян.

Организаторите на награждаването на Академията предупредихав началото на февруари участниците, че времето им ще бъде ограничено до 90 секунди, след което те ще бъдат прекъсвани, тъй като церемонията тази година е 30 минути по-малко телевизионно време. Това придава на цялата вечер един доста пришпорен и забързан нюанс, в който номинации и награждавания се изреждат набързо и дори гостите, които представят категориите, не се впускат в дълги слова и диалози.

05:11 Номинациите за най-добър оригинален сценарий бяха обявени от Самюел Л. Джаксън. С "Оскар" бе отличен Ник Валалонга, Брайън Къри и Питър Фарели за филма "Зелената книга", с което статуетките му за вечерта стават две. Питър Фарели припомни поговорката, че ако искаш да стигнеш някъде бързо, трябва да отидеш сам, но ако искаш да стигнеш далеч, е добре да имаш компания. Затова благодари на всички свои колеги и близки, както и на брат си. Фарели се върна да допълни речта си, но при изключен микрофон.

05:07 В категорията за най-добър игрален късометражен филм "Оскар" взе Skin с режисьор Гай Натив, който разказва за това как усмивката на един чернокож към едно 10-годишно бяло момче ражда голяма квартална война в малко градче.

04:59 Излизайки от местата си в публиката, Брадли Купър подаде ръка на Лейди Гага и я отведе на сцената, за да изпълнят заедно песента си Shallow от филма "Роди се звезда". Певицата застана зад рояла, а камерата ги проследи от вътрешната страна на сцената, представяйки изпълнението им на фона на публиката в залата. Двамата завършиха песента си прегърнати.

04:55 Сара Полсън и Пол Райт припомниха как визуалните ефекти са били използвани в някои от техните филми. Полсън припомни, че е била сгазена от камион, а Райт, че са му помогнали хората да си мислят, че е актьор. В категорията за най-добри визуални ефекти статуетката взе "Първият човек". Това е втори "Оскар" за авторите на Пол Ламбърт, Иън Хънтър, Тристан Майлс и Дж. Д. Шуалм.

04:42 Наградата за най-добър късометражен анимационен филм отиде при Bao. Веднага след нея бе обявен и победителят за най-добър късометражен документален филм, която отиде при Period. End of Sentence на Райка Зетабчи и Мелиса Бертън. Те споделиха наградата с гимназистите и учителите, вдъхновили проекта им.

04:30 "Библията казва говори като дете, дръж се като дете", това бяха част от встъпителните думи на Фарел Уилямс при представянето на категорията за най-добър анимационен филм, в която наградата отиде при "Спайдърмен: В Спайди-вселената". Това бе първа номинация за авторите на филма, които соделиха, че по проекта в продължение на 4 години работят общо 800 души. След тях на сцената се появи кънтри поп звездата Кейси Мъсгрейвс, която представи изпълнението на номинираната за "Оскар" песен When А Cowboy Trades His Spurs For Wings от филма Ballad of Buster Scruggs. Баладата изпълниха в дует нейните автори Дейвид Роулингс и Джилиан Уелч.

04:28 Номинираната за "Оскар" Лора Дърн представи Музея на академията за филмово изкуство и наука, който предстои да бъде открит в Лос Анджелис съвсем скоро.

04:20 Даниел Крейг и Чарлийз Терон обявиха заедно номинациите за най-добра поддържаща роля. Съвсем очаквано статуетката спечели носителят на "Оскар" Махершала Али за ролята му в "Зелената книга". Това е втора награда от академията, след като той я печели и през 2017 в същата категория за Moonlight. Али благодари на образа на героя, който изпълнява, на партньора си Виго Мортенсен, както и на режисьора Питър Фарели за насоките, но и за свободата да експериментират. Той благодари и на своята баба, която винаги го е окуражавала да опита пак, ако не успее в нещо и му е казвала, че ако наистина желае нещо силно, той е способен да направи всичко. "Без нея аз нямаше да съм тук", бяха част от думите му, след което благодари и на съпругата и дъщеря си за тяхната подкрепа.

04:17 Номинираният за "Оскар" Майкъл Кийтън сподели, че монтажът е способен да подобри играта на един актьор и с това направи въведение към категорията за най-добър филмов монтаж, където "Оскар"-ът отиде отново при Джон Отман за работата му "Бохемска рапсодия". Той сподели, че Фреди Меркюри е успял да обедини всички, работили филма.

04:08 Номинираната за "Оскар" песен от филма "Мери Попинс се завръща" бе обявена от Кийгъл Майкъл Кий, който долетя от тавана на залата с чадър в ръка. На фона на сцена, осеяна също с чадъри и под акомпанимента на роял песента The Place Where Lost Things Go изпя Бети Мидлър.

04:04 Хавиер Бардем говори на испански със субтитри зад себе си в реч, с която обяви значението на различните култури и езиците в света на киното. Така той направи въведение към номинираните за най-добър чуждоезичен филм. "Оскар"-ът отиде при мексиканския "Рома", с което статуетките в ръцете на Алфонсо Куарон стават две тази вечер. Това е девети номиниран филм за Мексико, но първи за страната с награда. Режисьорът благодари на актьорите. "Аз израстнах с филми на чужди езици като "Челюсти", "Кръстникът", допълни той.

04:03 Куин Латифа обявява краткото представане на номинирания за най-добър игрален филм "Фаворитката", който връща публиката през 18-и век във Великобритания.

03:54 Джеймс Макавой представи номинираните за най-добър звуков монтаж, демонстрирайки значението на звука, като смесваше шепот и викане. Отличен бе "Бохемска рапсодия", който е номиниран и за най-добър филм и най-добра главна мъжка роля. Победителите споделиха, че работата с "Куин" е била наистина невероятна.

Джеймс Макавой продължи да е на сцената, за да обяви и номинираните за най-добро смесване на звука. Наградата отново бе за "Бохемска рапсодия".

03:53 Тенесистката Серина Уилямс излезе на сцената, за да анонсира кратко представяне на другия претендент за наградата за най-добър игрален филм "Роди се звезда".

03:46 Актрисата Емили Блънт представи изпълнението на американската певица Дженифър Хъдсън и номинираната за "Оскар" песен I'll Fight от филма RGB.

03:43 Статуетката за операторско майсторство очаквано отиде при Алфонсо Куарон за неговия полубиографичен филм "Рома", вдъхновен от историята на неговото израстване в Мексико. Той отправи благодарност към големите имена в киното и наследството, което са оставили.

03:38 Категорията за дизайн на продукция бе представена от Дженифър Лопез. Наградата взимат Хана Бичлър и дизайнерът на декорите Джей Харт за "Черната пантера". Бичлър е първата афроамериканка, номинирана в категорията. За речта си тя смени очилата си и благодари на колегите си. "пред вас стоя по-силна отколкото бях вчера заради Райън Куглър. Стоя тук, защото този човек ми даде различна гледна точка към живота. За човечността - благодаря ти, обичам те", бяха част от думите й.


03:28 Актрисата Мелиса Маккарти се появява на сцената, за да представи категорията за най-добър костюм в необикновен тоалет, към който са прикрепени няколко плюшени играчки. Опитва се да отвори плика в ръцете си с едно от плюшените зайчета на ръката й, но се затруднява. "Оскар"-ът отива при Рут Картър "Черната пантера". "Най-после, дадоха ми го. Доста си почаках... Благодаря за това, че давате възможност на жените да бъдат напред... този Оскар е за 90-годишната ми майка в Масачузец. Майко, ти си истинският супергерой за мен", каза Картър.

03:25 Китаристът на "Аудиослейв" Tом Морело представя филма "Вайс". След това е представена категорията за грим и прическа. Наградата отива при гримьорите и фризьорите Грег Канъм, Кейт Биско и Патриша Деханей за работата им по филма на Адам Маккей "Вице". От сцената наградените започнаха да изброяват дълъг списък с имена, но речта им бе прекъсната с отдалечаване на кадъра в общ план и пускане на музика, след което и микрофонът им бе деликатно спрян.

03:16 Актьорите Джейсън Момоа и Хелън Мирън излизат заедно на сцената, за да обявят номинираните за най-добър документален филм. Наградата взима филмът Free Solo на "Нешънъл Джиографик", разказващ за това как през 2015 г. Томи Колдуел и Кевин Йоргесон изкачват с голи ръце 914-метровата Стена на зората на Ел Капитан в националния парк "Йосемити".

03:10 Наградата за най-добра актриса в поддържаща роля отива при Реджина Кинг за изпълнението й в "Ако Бийл стрийт можеше да говори". Това е нейна първа номинация за наградите на академията. Облечена в изискан бял тоалет, развълнувана тя говори за автора на книгата, на която се базира филмът - Джеймс Балдуин. Кинг благодари и на майка си, която я придружава на церемонията.

03:04 Вместо встъпителна реч церемонията започва с видео, комбиниращо моменти от номинираните филми. След това се появяват Тина Фей и Ейми Полър, които обясняват, че не са водещи, но ще стоят достатъчно дълго на сцената, за да имат основание медиите да спекулират с новината. След кратък комедиен диалог те представят номинираните в категорията поддържаща женска роля.

03:00 Шоуто започва с изпълнения на група "Куин" и Адам Ламбърт. Публиката е на крака под звуците на We Will Rock You, след което се слива с We Are The Champions, следвана от бурни аплодисменти. "Добре дошли на оскарите!", казва Ламбърт, а на екрана зад тях се появява снимка на Фреди Меркюри.

Червеният килим

02:44 Номинираната за "Оскар" за главна женска роля в "роди се звезда" Лейди Гага се появи в стилен черен тоалет само 20 минути преди началото на церемонията. Звездите вече заемат местата си в "Долби Тиътър".

02:33 Номинираният за "Оскар" в главна мъжка роля в "Бохемска рапсодия" Рами Малек казва, че това е момент, за който човек цял живот мечтае. "Това е нещо, което не съм си представял и в най-смелите си мечти. В това време номинираният за главна мъжка роля в "Роди се звезда" Брадли Купър пристигна в компанията на съпругата си Ирина Шайк и майка си.

02:30 Актьорът Майк Майърс споделя, че е приел да участва в "Бохемска рапсодия" дори без да е прочел сценария. Разказва още, че е бил много впечатлен от това как номинираният за "Оскар" Рами Малек е бил в образ през целия ден от снимачния им период. Междувременно звездите лека-полека се насочват към залата, защото остава по-малко от половин час до

02:20 Глен Клоуз споделя, че е облечена в рокля на Каролина Херера, която има вплетена в себе си 4 млн. мънистаи тежи 23 килограма. След нея се появяват Джейсън Момоа и съпругата му, които споделят, че са облечени в тоалети на Карл Лагерфелд - дизайнерът на "Шанел", който почина преди броени дни.

02:14 Все повече звезди пристигат пред "Долби Тиътър", сред които има и номинирани и част от звездите, поканени да представят категориите и наградените от сцената. Сред тях са Хавиер Бардем, Чарлийз Терон, Хелън Мирън, номинираните Мелиса Макарти и Ейми Адамс. Освен златисто, сред тоалетите преобладават и различните нюанси на червеното и розовото.

02:04 Българският актьор Димитър Маринов от филма "Зелената книга" се появи на червения килим. Той е първият българин - официален гост на церемонията и носи със себе си малко българско знаме във вътрешния джоб на сакото си и казва, че ще го развее на сцената, ако се случи да излезе на нея. "България, гордейте се, защото сега всички сме сега тук с мен... Аз мисля, че България винаги е имала място на червения килим", допълни той.

01:38 Номинираната за главна женска роля Глен Клоуз се появи в красива златиста рокля. 71-годишната актриса има шанс да прекрати рекорда си като най-многократно номинираната актриса без нито една статуетка "Оскар" тази вечер за изпълнениято си в "Съпругата".

01:35 Гостите вече пристигат на червения килим. Започват да се появяват и някои от големите имена на вечерта, които са сред номинираните. Номинираният за главна мъжка роля във "Ван Гог: Пред портите на вечността" Уилям Дефо пристигна със съпругата си. Той сподели, че при подготовката си за ролята не само е изчел голяма част от писмата на художника, но дори се е учил да рисува.

Малко преди него се появи и режисьорът Спайк Лий, който се надява на отличия в категории като най-добър филм и режисьор за своя BlacKkKlansman.

Дневник