Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс възнамерява да обяви "конкретни стъпки" и "ясни действия" за справяне с венецуелската криза, когато се срещне утре в Колумбия с лидери от региона, заяви днес американски служител, цитиран от "Ройтерс" и БТА. "Това, което се случи вчера, няма да ни спре да доставим хуманитарна помощ във Венецуела", каза източникът, пожелал анонимност.

Съобщението дойде часове преди очакваната среща на Пенс със самообявилия се за президент на Венецуела председател на парламента Хуан Гуайдо. Двамата ще говорят на срещата на групата от Лима, която ще се състои в Богота и в която САЩ не членуват. Организацията обединява латиноамерикански държави и Канада в търсене на решения за кризата, която се разгоря във Венецуела преди няколко години и която доведе стотици хиляди венецуелци в Колумбия, Перу и редица други държави.

Целта, съобщи Гуайдо в профила си в "Туитър", е да се обсъдят "възможни дипломатически действия" два дни след като военните в страната отказаха да пуснат тонове хуманитарни помощи от САЩ и други държави.

И Гуайдо, подобно на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, каза, че всички възможности са на масата. Самият Помпео едновременно с това увери, че дните на президента Николас Мадуро са преброени.

Вчера конвои с американска помощ бяха спрени на венецуелските граници с Бразилия и Колумбия от силите, верни на президента Николас Мадуро, когото САЩ и повечето западни държави вече не признават за лидер на Венецуела. В резултат на последвалите протести ранените, според някои данни, са над 300 души. Според колумбийския президент Иван Дуке, който по време на концерт в подкрепа на опозицията постигна на границата между Колумбия и Венецуела, случилото се в края на седмицата е "варварски" акт и на срещата на върха в понеделник трябва да се обсъдят начини да се "затегне дипломатичмеската обсада на диктатурата във Венецуела."

Опозицията се надяваше, че силите за сигурност ще допуснат помощите в страната и така ще делегитимират допълнително кабинета на Мадуро.

Все пак дезертиралите военни от събота досега са малко над 100, по данни на "Франс прес", която се позовава на колумбийската миграционна служба. В резултат на протестите Мадуро скъса отношенията на Венецуела и Колумбия, а Богота затвори временно основни пешеходни мостове, по които всеки ден минаваха хиляди венецуелци, да са оцени щетите след случилото се на нейна територия.

Дневник