Френският президент се радва на популярност, каквато не е имал, откакто в средата на ноември започна протестът на т.нар. жълти жилетки. В същото време продължава да намалява подкрепата за протестното движение без структура, лидери, програма и ясни послания, но с чести изблици на улично насилие.

Това показва проучване на агенция Odoxa, разпространено в понеделник. Според него одобрението за Еманюел Макрон е достигнало 32%, колкото е било в началото на протеста. След като "жълтите жилетки" се появиха в центъра на Париж и в редица други градове, популярността му намаля до 27%.

За спиране на демонстрациите им сега се обявяват 55% - първият път, когато социолозите регистрират категорично мнозинство на негативното отношение към "жълтите жилетки".

В края на миналата седмица полицията отчете леко увеличаване на участието в протестите до 46 000 души в цялата страна. По същото време Макрон бе посрещнат добронамерено на годишното аграрно изложение в Париж, където часове наред разговаря с фермерите и си прави селфи с гости и участници. Преди година той бе посрещнат враждебно на изложението, което се е превърнало в задължителен момент за присъствие на водещи френски политици.

Дневник