Управлявалата досега Демократическа партия в Молдова получи третият по големина резултат при гласуването за партийни листи, изпреварена от Партията на социалистите на проруския президент Игор Додон и новия опозиционен блок ACUM. Само още една партия - ШОР, успя да премине 6-процентната бариера при избирателна активност от малко под 50%.

При преброяване на 97.62% от изборите за парламент социалистите са с 31.37%, ACUM - с 26.14%, демократите - с 24.02%, а ШОР - с 8.47%, сочат данни на ЦИК.

Битката изглеждаше като между проевропейски и проруски сили, но мнозина молдовци подозират, че президентската партия и Демократическата партия на олигарха Владимир Плахотнюк са в негласна тайна договорка да играят на опозиция и управляващи, но да си поделят страната.

Два дни преди вота външното министерство на Русия обвини Плахотнюк в изнасяне от страната на над 37 млрд. рубли в периода 2013-2014 г. Тази неделя той спечели депутатски мандат.

Изборите се проведоха за пръв път по смесена система - 50 депутати се избират с партийни листи, а други 51 - в едномандатни райони. При 90% преброени бюлетини демократите печелеха 19 мажоритарни депутати, Партията на социалистите - 15, ACUM победи конкурентите в 11, ШОР - в 2, а още трима депутати от тази категория са независими.

Повече яснота за разпределението на местата ще има по-късно днес. В следващите дни ще се разбере и какъв е балансът между представящите се за проевропейски сили. Мнозина избиратели са разочаровани от високите нива на корупция и ниското качество на политиците от партиите, представящи се като прозападни.

При настоящото разпределение на силите, изглежда, коалиционните преговори ще продължат седмици наред, като не е изключено резултатът да е насрочването на поредните извънредни избори. Най-малкото президентът Додон предпочита този вариант.

Дневник