Пет партии от опозицията в Полша създадоха вчера Европейска коалиция, за да се изправят срещу управляващите консерватори националисти в предстоящите през май избори за Европейски парламент, предаде "Франс прес".

"Образуваме Европейска коалиция, за да защитим Полша от антиевропейските сили, от онези, които отслабват и рушат полската позиция в Европейския съюз", заяви пред журналисти Гжегож Схетина, председателят на "Гражданска платформа" (ГП) - основната опозиционна сила в парламента.

Произлезли от различни политически семейства, "ние ще направим невъзможно изваждането на Полша от ЕС", се казва в декларация, подписана от ГП, Зелените, Полската селска партия, либералната "Новочесна" ("Съвременна") и социалдемократите от Съюза на демократичната левица. Тези партии често обвиняват консерваторите, че водят Полша към "Полекзит".

Управляващата от 2015 г. партия "Право и справедливост" (ПиС) на Ярослав Качински отхвърля тези обвинения, но прокарва противоречиви реформи, по-специално в сферата на правосъдието, заради които Брюксел предупреди, че има риск за правовата държава в Полша.

Неотдавнашни анкети сочат близо 40 на сто подкрепа както за ПиС, така и за партиите от новата Европейска коалиция. Прогресистката партия "Вьосна" ("Пролет") разполага с подкрепа от около 10 на сто, а около 7 процента от поляците подкрепят антисистемната партия "Кукиз '15".

"Пълним джобовете, доколкото е възможно"

Вчера управляващата партия ПиС обеща да увеличи обществените разходи с до 10 милиарда долара на година, повишавайки детските надбавки, пенсиите и бюджета за инфраструктура като част от кампанията си преди парламентарните избори.

Лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински откри предизборната кампания на партията. Той заяви на партиен конгрес, че "Право и справедливост" предлага на избирателите всичко, което може. "Човек, чиито джобове са празни, не е свободен", каза Качински. "Ние пълним джобовете, доколкото е възможно", заяви той.

По думите му повечето увеличения на разходите ще бъдат осъществени в идните месеци и ще включват освобождаване на работници под 26-годишна възраст от данък върху доходите. Качински обеща също така увеличаване на социалните помощи за семейства с деца и по-големи пенсии.

"Право и справедливост" дойде на власт отчасти благодарение на значителната обществена подкрепа за щедрите й социални програми и обещания за по-голямо икономическо равенство. /БТА

Дневник