Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че отлагането на Брекзит след определената дата (29 март) би било едно "разумно решение", тъй като в британския парламент няма мнозинство за одобрението на сделката за "развода" с ЕС, предаде "Ройтерс".

"Вярвам, че в ситуацията, в която сме, едно удължаване би било разумно решение, но премиерът (Тереза-бел.ред.) Мей все още смята, че ще може да избегне този сценарий", заяви Туск по време на пресконференция в Египет ден, след като се срещна с британския лидер.

Туск заяви, че с Мей са обсъждали "правните и политическипоследици от евентуално удължаване" на срока за двугодишните преговори за Брекзит, който изтича на 29 март.

"За мен е абсолютно ясно, че няма мнозинство в Камарата на общините, което да одобри сделката. Ще се изправим пред алтернативата, хаотичен Брекзит или удължаване. Колкото по-малко време има до 29 март, толкова по-голяма е вероятността за удължаване. И това е обективен факт, не наш план или наша цел, а обективен факт", подчерта още Туск.

Междувременно говорител на Европейската комисия каза, че Брюксел и Лондон очакват да приключат възобновените преговори по оттеглянето на Великобритания от ЕС до 21 март, когато е насрочено следващото заседание на Европейския съвет.

По-рано днес председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и британския премиер се срещнаха. По думите на говорителя двамата събеседници са имали "поредната конструктивна среща", предаде БТА. Те са обсъдили работата на своите преговорни екипи от последните дни. Бил е отчетен "добър напредък" по въпросите, свързани с политическото изявление към споразумението за британското оттегляне, обхвата на бъдещите отношения и допълнителните уверения около приложението на предпазната мярка за ирландската граница.

Утре главният преговарящ на ЕС Мишел Барние отново ще приеме в Брюксел британския преговорен екип, уточни говорителят. Засега съобщенията за удължаване на срока на британското оттегляне са само предположения, коментира говорителят в отговор на въпрос. "Засега не говорим за това - за да има удължаване, първо то трябва да бъде поискано от Лондон и одобрено единодушно от останалите държави в ЕС. Това не се е случило. Работим с разбирането, че Великобритания напуска на 29 март и оставаме в готовност бързо да приемем необходимите решения".

Дневник