Двама зам-председатели на "Газпром", които отговарят за външния и за вътрешния пазар, бяха отстранени днес от постовете си, след като работиха за енергийния гигант повече от 15 години.

Решението за прекратяване на пълномощията на Александър Медведев и Валерий Голубев ще бъде взето от Съвета на директорите, се казва в съобщението на газовия монополист на Русия. Отива си от поста (но ще остане в холдинга) и още един от водещите ръководители - Всеволод Черепанов, който отговаряше за добива на газ, газов кондензат и петрол.

Не се посочва кой ще ги наследи, но източник на РБК казва, че не е изключено Елена Бурмистрова (директорът на "Газпром експорт") да поеме външните пазари, а Павел Одеров - вътрешните.

Само за Медведев, който е зам.-председател от 2005 г. насам, се знае, че отива в неправителствената лобистка организация Международен делови конгрес с централа в Берлин. Тази стурктура е основана през декември 1997 г. в Бон и към средата на 2018 г. има 121 членове от 25 държави. Президент е ръководителят на "Газпром" Алексей Милер, а вицепрезидент - Клаус Шефер от компанията "Юнипер". Сред целите си организацията поставя "създаване на условия за непрекъснат диалог между политическите и бизнес средите".

Освен това 63-годишният Медведев ще влезе и в ръководството на футболния клуб "Зенит", където преди седмица бе назначен за президент. На това място бе Сергей Фурсенко, ръководителят на "Газпром нефт", който бе избран за президент на Руския футболен съюз.

Любопитно е, че на 67-годишния Голубев се изказват благодарности за многогодишната и плодотворна работа, но за Медведев няма нищо. Руската версия на сп."Форбс" определи преди време Голубев като "колега на Владимир путин в КГБ" и последен опонент на Алексей Милер, а Медведев като предпоследният опонент на ръководителя на корпорацията.

Няма и мотиви за смяната, но събеседник на деловото издание "Ведомости" коментира, че "това е лоша новина, защото те представляваха либералната опозиция - в добрия смисъл на думата - в ръководството. През 2009 г. сп. "Тайм" дори включи Медведев в списъска на Стоте най-влиятелни хора на планетата, тъй като през "Газпром експорт" преминава една трета от газа, използван в Европа.

Но и двамата с Голубев са отвъд пенсионната възраст и има анализатори, които казват, че може би те си тръгват, защото компанията трябва да се адаптира към нови предизвикателства. Те са свързани със ситуация, в която ще играят значителна роля американският втечнен газ и решенията на властите в Киев.

Бивш високопоставен ръководител в "Газпром" твърди пред РБК, че Медведев и Голубев не са участвали в оперативното ръководство през последните 3 години. Така с външния пазар се е заели Михаил Серьода (отговарящ за цялата европейска мрежа за продажби) и Елена Бурмистрова. Вътрешният пазар се е ръководел на практика от Кирил Селезньов, директор на "Газпром межрегионгаз".

Дневник