Сеат" избра Световният конгрес за мобилни устройства в Барселона (Mobile World Congress), за да представи концептуален автомобил, който според виждането им се очаква от всички компаниите, с бизнес със споделени автомобили. Прототипът "Минимо" напомня много на "Рено Туизи", като обединява в себе си сигурността на лека кола и компактността на мотоциклет.

Количката е с дължина 2.5 метра и ширин 1.24 м, като паркирана заема едва 3.1 квадратни метра, при поне 7.2 кв.м. за стандартен автомобил. "Минимо" използва сменяема батерия, която за няколко минути се зарежда с ток за изминаване на стотина километра.

В автомобилчето има място за шофьор и пасажер. Автомобилът е хиперсвързан и разчита на 5G технология, за да осигури дигитален достъп, който заменя класическият контактен ключ.

Със свързването на мобилния телефон всеки ползвател разполага със своята музика, контакти, адреси в навигацията и т.н. На база свързаното устройство автомобилът ще знае дали шофьорът е на възраст между 16 и 18 години, за да ограничи максималната скорост от 90 на 45 км/ч.

На конгреса в Барселона днес беше обявено и че "Сеат", и испанската телекомуникационна компания Telefónica започват да тестват в каталунската столица 5G Connected Car - свързан, автономен автомобил.

Дневник