Технологичният гигант "Самсунг" представи по време на Световния мобилен конгрес в Барселона дрон и индустриален робот, които могат да се управляват чрез мрежите за мобилни комуникации от ново поколение 5G. Индустриалните приложения са разработени в партньорство с Cisco и Orange.

Дронът е с ниска латентност и висококачествена видеосистема. Той се пилотира с помощта на 5G таблет.

От своя страна автономният робот може да пренася производствени части. Той предава на живо видеа от две камери, инсталирани в него. Видео стриймът позволява на работещите с него да наблюдават дистанционно движението на робота и да го контролират, когато автономната му работа бъде прекъсната от неочаквани препятствия по пътя му. Видеото и командите се предават изцяло чрез 5G мрежа.

В същото време организаторите на Световния мобилен конгрес обявиха, че очакват 5G мрежите да обслужват 15% от глобалните мобилни мрежи през 2025 г. До тогава около 30 на сто от абонаментните връзки на пазари като Китай и Европа ще са 5G, в САЩ те ще са половината от всички.

Очаква се още 16 големи пазара да преминат към търговски 5G мрежи още през тази година, след като първите внедрявания бяха осъществени в Южна Корея и САЩ.

Дневник