Индия потвърди, че неин изтребител е бил свален във въздушна схватка със самолети на Пакистан над оспорвания район Кашмир часове след като новината обърка стотици полети.

Пакистанската армия обяви рано тази сутрин, че са били свалени два самолета, а пилотите им са в плен. Индийските власти първоначално говореха за един паднал самолет, свързвайки инцидента с технически проблеми.

"За съжаление изгубихме един МиГ-21. Пилотът е в неизвестност", каза говорителят на индийското външно министерство Равееш Кумар, предаде "Ройтерс". Според него в отговор военновъздушните сили на Индия са свалили и пакистански изтребител.

Версията, че са свалени два самолета, се повтаря от пакистанския премиер Имран Хан.

Кумар не потвърждава, че пилотът е в плен, както твърди Исламабад, и отхвърля твърденията, че е бил свален и пакистански изтребител. Вчера индийските военновъздушни сили нанесоха удари срещу бунтовници от пакистанската страна на линията, разделяща зоните под контрола на Пакистан и Индия, дни след атентата, извършен от пакистанска групировка и отнел живота на 46 души от индийската страна. Последва ответна реакция на Пакистан с удари от индийската страна на линията.

В резултат на инцидента пакистанското въздушно пространство е затворено за полети и авиокомпаниите трябва да избягват да летят над ислямската република, пише Би Би Си.

В телевизионно обръщение Хан призова за спокойствие и диалог с индийския колега Нарендра Моди. "Трябва да седнем и да поговорим", каза той. Моди не е коментирал инцидента публично.

Две държави с ядрени оръжия

Индия и Пакистан, две държави с ядрени оръжия, където живее една пета от населението на Земята, са водили три войни от независимостта и разделянето на управляваната преди това от Великобритания територия през 1947 г. От тях само една не е заради Кашмир - област, от която в Индия се намират 222 хил. кв. км. (два пъти колкото България), а Пакистан държи 83 хил. кв. км. По-малка част е на китайска територия.

Спорът е още отпреди разделянето, когато британската колониална администрация дава възможност при независимостта на Индия управниците в различни части на Британска Индия възможност да решат от коя държава да са част. Тези на територията на Кашмир избират Индия и следва първата война, последвана от друга през 1965 г. и остра конфронтация през 1999-а. През 2003 г. двете страни се договарят за примир, а Пакистан обещава да спре да финансира бунтовници, които се борят срещу индийските власти.

На територията, администрирана от Индия, има жители, които предпочитат или независимост, или съюз с Пакистан. Близо 60% от населението са мюсюлмани - щатът Джаму и Кашмир е единственият в Индия с мюсюлманско мнозинство.

Дневник