Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ЕС може да се съгласи с удължаване на преговорите за Брекзит, ако Великобритания даде ясна причина защо това трябва да се случи, предаде "Ройтерс".

Великобритания трябва да излезе от ЕС на 29 март, но британският парламент все още не е одобрил условията за "развода". Във вторник премиерът Тереза Мей даде знак, че Брекзит може да бъде забавен до юни, ако парламенът отхвърли изменено споразумение с ЕС следващия месец.

"Ако британците се нуждаят от повече време, ще подкрепим молба за удължаване, ако тя е мотивирана от нови решения на британците", заяви Макрон по време на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел. "Но ние по никакъв начин няма да приемем едно удължаване без ясно виждане за преследваната цел. Както нашият преговарящ Мишел Барние каза, не се нуждаем от повече време, нуждаем се от решения", добави той.

Макар да заяви, че напълно споделя мнението на Макрон, Меркел изглеждаше по-склонна да прояви гъвкавост. "Ако Великобритания се нуждае от повече време, няма да й го откажем, но ние се стремим към подредено решение", посочи тя.

Удължаването на периода за излизане от ЕС трябва да бъде одобрено от всички останали 27 държави членки. Френски официални лица коментираха, че Париж ще се съгласи със забавяне на Брекзит, ако то бъде съчетано с надеждно решение, например ако Великобритания проведе избори или втори референдум или ако представи нов план, който да е приемлив за всички страни, но който се нуждае от повече време, за да бъде завършен.

Сутринта главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние каза, че евентуално отлагане на датата за Брекзит е възможно при условие, че британците обяснят за какво искат да използват допълнителното време.

Дневник