Днес поляците отбелязват празника на поничките, наричан още Мазен четвъртък (пол. tłusty czwartek). Последният четвъртък преди началото на Великия пост е един от основните празници, когато човек може да си позволи да изяде неограничени количества от това лакомство, разказва culture.pl.

Според статистическите данни на този ден на всеки поляк се падат средно 2.5 изядени понички или общо 100 млн. бр. за цялата страна. В известните сладкарници ("Загоджински" във Варшава и "Михалек" в Краков хората се редят на опашка, за да си купят пухкавите топчета пържено тесто с традиционния пълнеж от сладко от рози или сливи.

Според историческите данни началото на традицията е поставено през 16 в., а през 18 в. рецептите попадат в готварските книги. За това, че лакомството е близко на душевността на поляците, свидетелстват и няколкото пословици в полския език. Например, "да живееш като поничка в масло" означава да си заможен. Поляците вярват, че ако не изядеш куп понички на Мазния четвъртък, реколтата ти ще е слаба, а хамбарите - празни.

Днешните производители се стараят да угодят и на вегетарианците и на хората на безглутенова диета. Традиционната рецепта включва мас, яйца, пшеничено брашно и много захар, но диетолозите са разработили нови модерни варианти. Традиционната плънка днес може да се замени с крем ванилия или течен шоколад. Не се променя едно - тестото е леко, пухкаво, добре втасало и наситено с въздух.

Една класическа поничка тежи около 70 г и има около 290 калории.

Дневник