Заради американските санкции Венецуела увеличава износа на суров петрол за Индия и страни от Европа, информира в електронното си издание американският в. "Уолстрийт джърнъл".

Всекидневникът обръща внимание на изявлението на форум в Саудитска Арабия, посветен на проблемите на добива и износа на петрол, на министъра на петролната промишленост на Венецуела и президент на държавната компания "Петролеос де Венесуела" (PDVSA) Мануел Кеведо. Кеведо информира, че през февруари обемът на износ на суров петрол от Боливарската република е бил средно 1.2 млн. барела дневно. Според данни на лондонската компания "Кеплър" (Kepler), която води статистика за товарните превози, този показател през февруари е спаднал с 247 хил. барела до 1.1 млн. барела дневно.

"Уолстрийт джърнъл" уточнява, че доставките на венецуелски петрол за САЩ през февруари са намалели с 484 хил. до 149 хил. барела дневно. Данните на Кеплър потвърждават думите на Кеведо, че част от суровината, която не се доставя в САЩ, е била пренасочена към Индия. Износът на петрол от Венецуела за Индия е нараснал с 40 хил. барела дневно през този месец.

Обемът на доставките на венецуелски петрол за Испания и Швеция не се е променил, а за Великобритания се е увеличил. Износът на венецуелски петрол за Китай обаче е намалял двойно през февруари.

Министърът на външните работи на Боливарската република Хорхе Ареаса вчера съобщи пред журналисти, че Каракас обсъжда с ЕС варианти венецуелското правителство да може да извършва финансови операции в условията на наложените санкции, уточни ТАСС. /БТА

Дневник