Вчерашните показания на Майкъл Коен, бившия адвокат на американския президент Доналд Тръмп, пред комисия в Конгреса на САЩ показаха рисковете, пред които може да се изправи държавният глава.

Коен, вече осъден на три години затвор за нарушения на правилата за финансиране на предизборна кампания и други престъпления, твърди, че Тръмп му е нареждал да плаща, за да купи мълчанието на порнозвезда и че е знаел за плановете на сайта "Уикилийкс" да публикува имейли на Демократическата партия преди изборите през 2016 г. Поддръжниците на Тръмп го наричат "лъжец" и според тях той просто се опитва да намали присъдата си, след като се призна за виновен.

Според американското министерство на правосъдието не може да се повдигат наказателни обвинения, но някои адвокати не са съгласни с това заключение - за сериозни престъпления и нарушения това се допуска според конституцията на САЩ. Може да му бъдат повдигнати обвинения и след като напусне поста. "Ройтерс" обобщава какво означават за Тръмп твърденията на Коен.

Плащания

Коен показа чек, който според него е лично подписан от Тръмп и който потенциално може да се използва от прокурорите за дело за нарушения в предизборното финансиране срещу Тръмп, твърдят правни експерти. Според Коен Тръмп му е наредил да изплати 130 хил. долара на порноактрисата, известна като Сторми Даниълс, дни преди изборите, за да прикрие афера (каквато тя твърди, че е имала) с Тръмп. Президентът настоява, че плащанията са направени, за да спрат изнудването и фалшивите обвинения.

Пред комисията Коен предостави копия на два чека на стойност 35 хил. долара, издадени от 2017 г. Един, по думите му, е подписан от Тръмп, а другият - от сина му, Доналд Тръмп - младши. С тях се възстановяват разходите на Коен, платил лично на Даниълс. Заради ролята си в този случай (и в сходна история с още една жена, бивш модел на "Плейбой") той се призна за виновен през август. Според федералното законодателство отделните кампанийни сделки (даване на подаръци, заеми или други подобни с политическа цел, включително да се повлияе на изборите) не може да превишават 2700 долара и трябва да бъдат обявявани.

Адвокатите на Тръмп казват, че плащането не спада в тази категория и е направено за защита на репутацията на Тръмп, а не за да се повлияе на изборите. Според правни експерти, ако Тръмп може да докаже, че не е знаел, че нарушава закона, би имал по-добри аргументи, ако се стигне до съда. Според проф. Ричард Хейзън, който преподава изборно право в Калифорнийския университет, макар непознаването на закона обикновено да не е оправдание, в случаите, когато снава дума за финансиране на кампании, се подхожда различно. Нарушението трябва да е "съзнателно" и прокуратурата трябва да докаже това, смята Хейзън.

Изграждането на "Тръмп тауър" в Москва

Според бившия федерален прокурор Дейвид Склански прокуратурата би могла да използва думите на Коен и заради фалшивите показания пред Конгреса за дълго обсъждан, но нереализиран строителен проект в Москва.

Бившият адвокат на Тръмп каза, че по време на кампанията през 2016 г. тогавашният кандидат-президент му "дал да разбере", че от него се очаква да излъже и да каже, че преговорите за изграждане на "Тръмп тауър" в Москва са свършили преди първичните избори в Републиканската партия, макар всъщност да са продължили месеци след това. През август Коен се призна за виновен, че е излъгал Конгреса през 2017 г., казвайки, че преговорите са завършили през януари 2016 г., а не през юни 2016 г.

Клиентът на Коен не му казал изрично да лъже, а го "погледнал в очите" и произнесъл невярната версия на събитията. "По своя начин ме караше да лъжа", обясни адвокатът и добави, че правният екип на Тръмп прегледал и редактирал изказването му с фалшивите показания пред Конгреса. "Съзнателното и доброволно" даване на фалшиви показания пред Конгреса е федерално престъпление, такова е и заговорът с друг човек, за да даде той фалшиви показания.

Имейлите на демократите

Ако Тръмп действително е знаел и е подкрепил руските усилия за кибератака срещу демократите и публикуването на имейли, навредили на опонента му Хилъри Клинтън след публикуването от "Уикилийкс", прокуратурата може да използва това за друго дело - за сговор. Според експертите, с които "Ройтерс" е разговаряла, Тръмп може да бъде държан отговорен и заради изборното законодателство, ако е потърсил помощ от чужда държава в хода на кампанията.

Според Коен Тръмп е знаел от дългогодишния си съветник Роджър Стоун, че ще бъдат публикувани множество имейли, които ще навредят на кампанията на Клинтън. Според разузнавателните служби в САЩ имейлите са били откраднати като част от кампанията на Русия, целяща да създаде напрежение в САЩ и да помогне на Тръмп. Москва отрича това, а самият президент отрича да е имало каквото и да било съглашателство.

Стоун е обвинен от специалния прокурор, отговарящ за разследването за руска намеса, Робърт Мюлър, че е излъгал Конгреса, казвайки, че не е запознат с плановете на "Уикилийкс". Съветникът на Тръмп отрича.

Срещата в "Тръмп тауър"

Прокуратурата би могла да провери дали Тръмп е нарушил федералното изборно законодателство, като е поискал помощ от чужд гражданин. Става дума за срещата през 2016 г. между високопоставени членове на кампанията му (сред тях синът му Доналд Тръмп - младши) и свързаната с Кремъл руска адвокатка Наталия Веселницкая.

Пред комисията в Конгреса Коен заяви, че е бил свидетел как синът на Тръмп тихо казва на баща си: "Срещата е уредена." Коен каза, че е подозирал, че това е свързано със среща с група руснаци, предложили компромати за Клинтън. Тръмп отрича да е знаел за подобна среща, но е защитавал действията на сина си и други участници като "напълно законно" усилие да се получи предимство в кампанията.

Кандидатпрезидентските кампании нямат право нито да приемат, нито да "искат" подаръци от чужди граждани. Проучванията за Клинтън биха могли да се възприемат като такива подаръци, обясни Джесика Левинсън, професор по избирателно право в Лос Анджелис. Според нея, "ако (Тръмп) е казал: "Направи тази среща, искам компромати за Хилъри", мисля, че това може да е нарушение на федералните изборни закони."

Състояние и данъци

Според правни експерти Тръмп би могъл да бъде обвинен в данъчни измами, свързани с опит да намали данъците си чрез промяна на информацията за активите, но зависи какво точно е направил президентът. Според показанията на Коен Тръмп е лъгал многократно за размера на богатството си. Понякога го раздувал, за да бъде вместен в класациите на най-богатите американци (включително в тази на сп. "Форбс"), понякога го намалявал, за да снижи данъците си.

Докато отправянето на подобни лъжи към "Форбс" или обществото не е наказуемо, не може да се каже същото за опита за укриване на данъци (ако са подавани недостоверни данни в декларациите) или за опита на Тръмп да раздуе състоянието си, за да получи заем от "Дойче банк", за който говори Коен. Ако това е вярно, би било нарушение на федералните закони, които не позволяват да се лъже при кандидатстване за заем.

Фондацията на Тръмп

Друга възможност за прокуратурата е да провери дали фондацията на Тръмп е извършила измама, продавайки на търг портрет на президента. Коен обвини Тръмп, че е накарал фондацията да възстанови 60 хил. долара на човека, получил портрета при наддаването, и го запазил за себе си. Според генералния прокурор на Ню Йорк начинът, по който фондацията е използвала средства за цели, различни от благотворителност, нарушава редица щатски закони. През юни прокуратурата вече съди Тръмп и синовете му заради предполагаемо разхищение на средства за политически и лични цели.

През декември фондацията се съгласи да се разпусне като част от споразумението, постигнато заради делото. Взетото решение обаче оставя възможност да се стигне до наказателни обвинения.

Дневник