Проектът "Рафълс сити" (Raffles City) в китайския град Чунцин, определян като инженерно чудо, вече е почти завършен, съобщи Си Ен Ен.

Разработен от световноизвестния архитект Моше Сафдие, той обхваща главозамайващите 1.12 млн. кв. метра и се състои от осем кули и огромен свързващ закрит мост, наричан "хоризонтален небостъргач".

Твърди се, че 250-метровият мост "Кристал" е сред най-високите в света.

Той ще приютява панорамна галерия, "небесни" градини, басейн "инфинити" и различни ресторанти. Ако това не ви се струва достатъчно, нощно време мостът ще може да се превръща в огромна светлинна атракция и да озарява небето със зашеметяващо светлинно шоу.

Комплексът "Рафълс сити" ще включва и търговски мол на площ 230 хил. кв. метра, 1400 апартамента, луксозен хотел и 160 хил. кв. метра луксозни офис пространства. Неотдавна бе завършен осмият и последен небостъргач от комплекса за 3.8 млрд. долара, което означава, че "Рафълс сити" е на път да бъде открит тази година.

Дизайнът е вдъхновен от традиционните китайски платноходки. Архитектите възкресяват по този начин духа на миналото на Чунцин като търговски център. Амбициозният проект е разположен в центъра на града, с изглед към мястото, където се сливат реките Яндзъ и Дзялин.

Дневник