Тесла" най-после ще пусне на пазара базовата версия на своя Model 3, който в САЩ ще се продава за 35 хиляди долара, съобщи Би Би Си. В момента хитовият модел може да се купи средно за 50 хиляди долара.

Базовият Модел 3 трябваше да се продава още преди две години. За да може да си позволи ниската цена, компанията планира да съкрати драстично разходите, като затвори шоуруми и да заложи на продажби он-лайн.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск не посочи колко физически магазина ще бъдат закрити. В момента електромобилите на компанията се предлагат в 378 шоурума.

Изявлението на Мъск доведе до спад на акциите с 8% днес. При анонса за пускането на Модел 3 над 400 хиляди потенциални клиенти платиха капаро и се записаха. Заради забавянето в производството и доста по-високата от обявената цена, накараха немалко от тях да се откажат.

Илън Мъск не очаква закриването на физическите магазини да отблъсне клиенти. Той посочи, че и към момента продажбите на "Тесла" в тях са доста под нормалните нива за автомобилната индустрия.

В блога на "Тесла" се посочва, че клиентите няма смисъл предварително да тества автомобила, което е една от основните задачи на шоурумите, тъй като всеки купувач може да върне колата до седмица след сделката, като получи обратно цялата платена сума. На сайта на компанията се твърди, че поръчаните днес автомобили ще бъдат доставени в срок от две до четири седмици.

Очакванията са базовата версия на Moдел 3 да започне да се продава в Европа и Китай след три до шест месеца.

Дневник