Организаторите на олимпийските игри в Токио през 2020 г. промениха политиката за продажба на билети, като местните жители ще могат да се сдобият с пропуск за форума месец и половина по-рано от чужденците.

Ходът е необичаен, тъй като традиционно двете кампании стартират по едно и също време независимо от географското местоположение.

Продажбата на билети за жителите на Япония ще започне в края на април. Стартът на кампанията съвпада със "Златната седмица" (тази година от 27 април до 6 май), която представлява съвкупност от почивни дни заради чествания на поредица празници.

Пропуските за чуждестранните граждани ще са в продажба от 14 юни. На таза дата влиза в сила въведеният от организаторите нов закон, който забранява търгуването и препродажбата на билети. Всеки нарушител е заплашен със затвор за една година, глоба от 1 милион йени (7850 евро) или и двете.

Цените

Най-скъпият билет за церемониите по откриването и закриването ще струва 300 хиляди йени (2200 евро), като половината от билетите за спортните събития ще са на цена от 60 евро, съобщиха организаторите.

Най-евтиният пропуск за възрастни ще се продава за 19 евро, докато децата, пенсионерите и хората с увреждания ще влизат на съоръженията срещу 15 евро. Най-скъпи ще бъдат билетите за леката атлетика (1000 евро), а най-евтини за наблюдаване ще са софтболът, футболът, хокеят и ръгбито.

Количеството пропуски, което ще бъде разпределено за всяка страна, ще бъде обявено на оторизираните продавачи на билети следващия месец, съобщиха организаторите.

Дневник