Японската Джей лига е порeдното футболно първенство, което протяга ръце към електронните спортове със създаването на виртуален шампионат. В турнира ще участват всички 40 клуба от първата и втората дивизия на азиатската страна. Те ще бъдат представени от по трима състезатели.

Мачовете ще се провеждат на футболния симулатор PES 19, чийто създател е японската компания KONAMI. Квалификациите за шампионата ще започнат на 22 март, като финалите ще се изиграят на 15 юли.

"Електронните спортове се играят от хора от различни поколения, пол и независимо дали имат увреждания. Това е полезен начин за разпространение на забавленията във футбола", заяви директорът на Джей лигата Мицуру Мураи.

С развитието на технологиите в последните години интересът към електронните спортове непрестанно расте. Пазарът има предпоставки скоро да се превърне в бизнес за милиард долара.

Сред най-популярните спортни състезания в света, които също стартираха виртуален шампионат, са Висшата лига, Бундеслигата, Ла Лига, НБА, Формула 1 и други. УЕФА и ФИФА постепенно засилват влиянието си в електронните спортове.

Дневник