Автосалонът в Женева отваря врати днес за акредитираните около 10 хиляди журналисти, като до 17 декември ще показва новата автомобилна мода. Ако трябва да обобщя, то тази година е модерно да си електрически.

Почти всички участващи компании ще имат на щандовете си ако не електромобил, то поне хибрид. И тази година обаче няма да мине без отсъстващи.

Тенденцията утвърдени производители да не участват на автосалон, ако нямат нещо ново за показване започна миналата година от Женева и зарази като вирус всички големи автоизложения след това. В първия голям автосалон в Европа за годината ще липсват "Форд","Ягуар", "Ленд Роувър", "Хюндай", "Волво", "Опел", "Инфинити", "Мини" и "Тесла".

Иначе изложението идва в момент, в който автомобилната индустрия в Европа е изправена пред редица предизвикателства – Брекзит, митата в САЩ, продължаващите атаки срещу дизела. Това е и причината очакванията да са в най-добрия случай продажбите на Стария континент да останат на нивата от миналата година или да отбележат лек спад.

Тази година изложителите на автосалона в Женева са около 180. Освен на електромобилите, тази година те акцентират и на автономните превозни средства.

Дневник