Ферари" няма титла при пилотите и конструкторите във Формула 1 съответно от 11 и 10 години, но е първенец в спорта по получени пари от наградния фонд за миналия сезон. Скудерията остана на второ място през 2018 г. зад "Мерцедес", но е пред "Сребърните стрели" като единствения тим, надхвърлил 200 милиона долара.

Италианският отбор оглавява таблицата по приходи за 2018 г. с 205 милиона долара, сочи информация на специализираните издания в Италия. Собственикът на Формула 1 "Либърти медия" разпределя малко над 1 милиард долара между всички 10 отбора от шампионата.

Приходите се формират от таксите, събрани от домакините на стартовете във Формула 1, реклама, продажба на билети и др.

Всички десет отбора, които са част от Формула 1 в поне два от последните три сезона, получават по 35 милиона долара. Това се отнася и за тима на "Рейсинг пойнт", който реално наследява "Форс Индия", изпаднал в администрация през миналото лято.

Други 350 милиона долара се разпределят според класирането на отборите в шампионата на конструкторите. Шампионите от "Мерцедес" получават 66 милиона, "Ферари" с десет по-малко, а последният в таблицата "Уилямс" - едва 15 млн.


"Либърти медия" разпределя и още средства под формата на конструкторски бонус. За двата водещи отбора - "Мерцедес" и "Ферари", те са по 41 милиона долара, за "Ред бул" - 36, а за "Макларън" - 33 млн. Други бонуси се полагат още на "Сребърните стрели", "биковете" и на "Уилямс", съответно 35, 35 и 10.

Голямата разлика между "Ферари" и "Мерцедес" е бонусът от 73 милиона долара, който Скудерията получават за своето дългогодишно участие в шампионата. Италианската марка е част от Формула 1 неизменно от 1950 г. и има специален статут сред останалите тимове.

Най-голям ръст на приходите в сравнение с 2017 г. бележи "Хаас" (32%). Това се дължи на петото място на американския тим при конструкторите. При "Макларън" скокът е с 23.5% заради конструкторския бонус. Отстъпление бележи "Уилямс" с 21.1%.

Новият сезон във Формула 1 започва на 17 март с Гран при на Австралия.

Дневник