Шампионската лига ще има нов носител, след като "Аякс" отстрани 13-кратния носител на отличието "Реал" (Мадрид). Шампионът за последните три години загуби на своя "Сантяго Бернабеу" с 1:4 от "Аякс" и напуска турнира още в осминафиналите. Холандският тим направи блестящ мач, като буквално разгроми първенеца на Европа. Съставът воден от Ерик Тен Хаг навакса пасив от 1:2 след първия мач на свой терен и с общ резултат 5:3 продължава напред.

Над всички за тима от Амстердам беше Душан Тадич, който вкара един гол и даде асистенции за други две попадения. По веднъж се разписаха още Хаким Зиех, Давид Нерес и Ласе Шоне. За "Реал" точен беше Марко Асенсио.

За пръв път от девет години насам "Реал" отпада още на първото стъпало в елиминациите, като за последно това се случи през сезон 2009-10. След това мадридчани бяха в серия от четири полуфинала и четири финала (всички спечелени).

Това е трето поредно поражение за "Реал" в рамките на шест дни, след двете загуби от "Барселона" през миналата седмица. В този период мадридчани допуснаха осем гола и се разписаха само веднъж. Само за шест дни "Реал" изгуби всички шансове за трофей, отпадайки от Шампионската лига, Купата на краля и оставайки на 12 точки зад "Барселона" в Ла Лига.


Кризата е безпрецедентна за тима, който загуби последните си четири маза на своя "Бернабеу". Преди загубите от "Аякс" и двете от "Барселона", "Реал" допусна поражение и от "Жирона".

Четирикратният шампион на Европа "Аякс" стигна фазата на елиминациите за пръв път от сезон 2005-06, като не я беше преодолявал в новия формат на турнира. "Аякс" беше в серия от седем поредни загуби от "Реал", в които беше допуснал 22 гола. Освен това тимът от Амстердам не беше печелил мач от елиминационната фаза в Шампионската лига като гост от март 1997 г., когато отново спечели в Мадрид срещу "Атлетико".

Треньорът на "Реал" Сантяго Солари остави Гарет Бейл на пейката, като вместо него започна Лукас Васкес, а на мястото на наказания Серхио Рамос в центъра на отбраната беше Начо Фернандес. Гостите от Амстердам бяха без изявен централен нападател, като в предни позиции действаха бързите Давид Нерес и Хаким Зиех, подкрепяни от Душан Тадич.

Първата възможност в мача беше на сметката на "Реал". След центриране отдясно на Васкес в четвъртата минута Рафаел Варан стреля с глава, но топката срещна гредата.

Само три по-късно футболистите на "Аякс" се възползваха от първия шанс, който се откри пред тях. Кроос изгуби елементарно в половината на "Реал", като позволи топката да му бъде отнета. Опитният Тадич напредна и подаде към Зиех около точката на дузпата, откъдето мароканецът преодоля Куртоа с удар с левия крак - 0:1.

Ранното попадение внесе смут в редиците на "Реал". Кроос и Модрич не успяваха да установят традиционния контрол в средата на терена, а опорният халф Каземиро се затрудняваше сериозно в единоборствата. Единствено Карим Бензема не спираше да се движи в атаката, като постоянно търсеше топката.

Капитанът на "Реал" в този мач обаче се прибираше много дълбоко, което го остави далеч от вратата на "Аякс".

В 18-ата минута авансът на гостите вече беше два гола. Тадич пое топката малко след централния кръг и буквално се подигра с халфовете на "Реал". Той първо преодоля Кроос, а след това финтира Каземиро със завъртане на 360 градуса, продължи и намери Нерес. Бразилецът без забавяне копна технично топката и вкара втори гол за холандския тим.

Слабото начало на "Реал" беше безпрецедентно, след като за пръв път в Шампионската лига 13-кратният шампион допусна два гола до 18-ата минута.

Само четири минути по-късно "Аякс" имаше трета отлична възможност. Нерес се откъсна за пореден път зад защитата на домакините, но реши да прехвърля Куртоа и не уцели вратата. Малко по-късно се наложи белгиецът да спасява удар от въздуха на Тадич.

Освен двата гола пасив положението на европейския шампион се влоши, след като в рамките на едва шест минути Солари трябваше да прави две принудителни смени. Първо Васкес се контузи и вместо него влезе Бейл, а след това Марко Асенсио замени Винисиус Жуниор.

Преди да напусне терена бразилецът създаде най-добрата възможност за "Реал", но стреля неточно от около 10 метра. До края на първата част Бейл също се прояви с един удар в гредата.

След почивката "Реал" излезе много по-мотивирано с идеята да промени с нещо развоя на срещата. Домакините притиснаха съперника си, като Бензема продължи да бъде много активен и да се движи по целия фронт на атаката. Бейл също отправи няколко удара.

Вратарят на "Аякс" Андре Онана обаче беше много сигурен и се справи във всяка една ситуация.

Час след началото на срещата "Аякс" вече водеше с три гола. Това стана след ново блестящо изпъленение на Душан Тадич. Той се разписа с мощен удар в горния десен ъгъл на Куртоа, който само изгледа топката.

Дълго време съдиите преглеждаха технологията за видеоповторения (VAR), защото останаха съмнения, че топката напуска терена в тъч при началото на атаката на "Аякс". Различните гледни точки не показваха еднозначни доказателства, че топката излиза с пълния си обем и главният съдия Феликс Брих се съобрази с мнението на видеоарбитрите, зачитайки гол за "Аякс".

Точно 20 минути преди края "Реал" върна един гол, с което върна и крехките си надежди, че може да промени съдбата си. Серхио Регийон центрира отляво към Асенсио, той овладя и с левия крак не остави шансове на Онана.

Това беше и първи гол, който "Реал" вкарва след суша от 280 минути. За последно мадридчани се бяха разписали срещу "Леванте" на 24 февруари.

Много бързо обаче надеждите на "Реал" бяха попарени от четвърти гол за "Аякс". Той беше вкаран от Ласе Шоне в 72-ата минута директно от пряк свободен удар. Датчанинът стреля от много малък ъгъл, като прехвърли застаналия далеч от голлинията си Тибо Куртоа. Вратарят на "Реал" скочи, но нямаше шанс да спре топката, която влетя в далечния му ъгъл.

До края на срещата имаше възможности за голове и пред двете врати. Гарет Бейл се отчете с голям пропуск за "Реал", а Зиех за гостите. Домакините дори останаха с човек по-малко след изгонване на Начо.

В другия мач от програмата "Тотнъм" победи "Борусия" (Дортмунд) с 1:0 като гост. За втори пореден мач "шпорите" побеждават германския си съперник след 3:0 на "Уембли".

На "Сигнал Идуна парк" "Борусия" игра силно преди почивката, но само силните изяви на Юго Лорис запазиха нулевото равенство. След подновяването на играта Хари Кейн се разписа в 49-ата минута след подаване на Муса Сисоко и донесе успеха на "Тотнъм".

Нападателят вкара своето 23-о попадение в Европа за "шпорите", с което се превърна в реализатор №1 на "Тотнъм" е европейските турнири.

Дневник