"Нисан" използва автосалонът в Женева, отворил врати вчера, за да обяви плановете си за лансиране в Европа на ново поколение хибридни модели, вече оценени от купувачите в Япония. Става въпрос са автомобили, които постоянно се задвижват от електромотор, но разполагат и с бензинов двигател, който при нужда работи като генератор и произвежда ток. Технологията e-POWER ще дебютира на европейските пазари до 2022 г.

В Япония с нея могат да се поръчат моделите "Ноут" (Note) и "Серена" (Serena), като над 70% от продажбите на първия автомобил и почти половината от втория са подобни хибриди. Въвеждането на технологията в Европа се очаква да засили лидерската позиция на "Нисан" в електрифицираните автомобили, където "Лийф" вече е най-продаваният електрически модел.

Плановете на концерна са петкратно увеличение на продаваните електрифицирани автомобили до края на 2022 година. Системата e-POWER включва бензинов двигател с генератор на мощност, инвертор, батерия и електромотор. Използван единствено за зареждане на батерията с висока мощност, бензиновият двигател винаги работи на оптимални обороти. Това води до икономия на гориво и по-ниски емисии в сравнение с традиционния двигател с вътрешно горене.

В Женева "Нисан" показа и концептуалният автомобила АйЕмКю (IMq), който използва е-Power системата. В дългия 4.56 метра кросоувър тя обединява 1.5-литров бензинов двигател с турбокомпресор и система на задвижване на всички колела с множество електромотори. Общата системна мощност е 335 конски сили, а максималният въртящ момент достига 700 Нм.

Сред другите отличителни черти на концептуалния "Нисан" са интелигентните гуми, разработени от "Бриджстоун". Те предават информация на водача за натоварването, налягането, температурата, нивото на сцепление, износването и здравината на гумите. Това помага на автомобила автоматично да калибрира системите за контрол, за да работят оптимално.

Моделът показва и ангажиментът на "Нисан" към автономното пътуване. Автомобилът е оборудван с усъвършенстван прототип на системата в помощ на водача ProPILOT, която подпомага водачите по градски улици и извънградски магистрали. Това е възможно благодарение на редица усъвършенствани сензори, радари и камери, разположени из автомобила, които могат да разчитат сигнали за пътя, трафика и информацията за плавно и уверено шофиране.

Дневник