Осакатеният от контузии, но вдъхновен от Оле Гунар Солскяр "Манчестър юнайтед" влезе в историята на Шампионската лига с паметен обрат срещу един от големите фаворити за трофея - "Пари Сен Жермен".

С гол на Маркъс Рашфорд в 94-ата минута, дошъл след спорна дузпа, отсъдена след намесата на технологията за видеоповторения, "червените дяволи" спечелиха с 3:1 на "Парк де пренс" и с общ резултат 3:3 и повече голове на чужд терен се класирахa за четвъртфиналите на най-силния клубен турнир.

"Юнайтед" стана първият отбор в историята на Шампионската лига, който продължава напред в директните елиминации след загуба с два или повече гола у дома в първата среща.

Тимът на Солскяр трябваше да се справя без десетима контузени играчи.

Титулярно място в Париж получиха играчи като Ерик Баи, Фред, Скот Мактоминей, Андреас Перейра и Ашли Йънг, а в края на двубоя се появиха юношите Тахит Чонг и Мейсън Грийнууд.

Въпреки че от доста време не може да разчита на Неймар, а Единсон Кавани трябваше да остане на пейката, ПСЖ влезе като абсолютен фаворит в мача след комфортния аванс, който натрупа на "Олд трафорд".

Още във втората минута обаче домакините допуснаха груба грешка, която накара "Манчестър юнайтед" да мечтая. Тило Керер направи кошмарно връщане назад, Ромелу Лукаку стигна пръв до топката, излъга Джанлуиджи Буфон и от малък ъгъл я изпрати в опразнената врата.

Само десет минути по-късно ПСЖ изравни. Защитата на домакините нямаше отговор срещу скоростта на Килиан Мбапе, който се измъкна в наказателното поле и подаде успоредно на голлинията за Хуан Бернат, който не сгреши отблизо.

В 20-та минута Бернат отново се озова на отлична позиция в наказателното поле, но ударът му беше спасен от Давид де Хеа. ПСЖ владееше продължително топката и беше притиснал съперника в неговата половина, но в 32-ата минута отново се оказа догонващ след още една груба грешка.

Рашфорд отправи изстрел от дистанция, топката тупна пред Джанлуиджи Буфон, който не успя да я улови, и Лукаку направи добавка на празна врата.

През второто полувреме ПСЖ продължи да има контрола върху топката, но така и не съумяваше да стигне до достатучно чисти положения, за да реши сблъсъка с втори гол. В 55-ата минута Анхел ди Мария прати топката във вратата, но попадението беше отменено заради засада.

В 83-ата минута Мбапе получи шанс да прати своя отбор в следващата фаза. Той беше изведен на скорост и преодоля Буфон, но не успя да отправи удар.

В третата минута на добавеното време Диого Далот, който замени контузилия се Баи, шутира от дистанция. Топката се отби в ръката на обръщащия се с гръб към нея Преснел Кимпембе.

Първоначално реферът Дамир Скомина остави играта да продължи, но след това получи сигнал от видеоасистентите. След като прегледа ситуацията на екрана до тъчлинията, словенецът отсъди дузпа.

Рашфорд застана зад бялата точка и с безкомпромисно изпълнение класира "Юнайтед" за финалната осмица в Шампионската лига за пръв път от 2014 г.

Дневник