Фейсбук" ще интегрира услугите си все повече, ще стимулира личните разговори между потребителите и категорично няма да съхранява данните си в държави, които нарушават човешките права.

Това обяви създателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг в пост за бъдещето ѝ.

"Вярвам, че платформите за комуникации, фокусирани върху неприкосновеността, ще бъдат дори по-важни в бъдеще, отколкото днешните отворени платформи. Неприкосновеността освобождава хората да бъдат себе си и да общуват по-естествено – нещото, заради което създаваме социални мрежи", пише той.

Личните съобщения, еднодневните истории и малките групи са най-бързо растящите аспекти на онлайн комуникацията, защото хората предпочитат да общуват с малка група приятели. Освен това потребителите са по-предпазливи по отношение на това, което споделят, тъй като то остава запазено завинаги, посочи Зукърбърг.

Според него бъдещето на комуникациите е в "лични, криптирани услуги, за да могат хората да са сигурни, че това, което си казват, ще бъде в безопасност, и че съобщенията и съдържанието няма да са наоколо завинаги".

Зукърбърг сочи, че компанията ще работи на принципа на WhatsApp – с фокус върху личните съобщения/чатове, които да са възможно най-осигурени. След това тя ще надгражда с други опции за общуване – разговори, видеочатове, създаване на групи и краткотрайни истории, опции за бизнеса, плащания през платформата и т.н.

Създателят на "Фейсбук" твърди, че криптирането на съобщенията ще бъде един от основните принципи на работа; също така и че компанията му няма да съхранява информацията на потребителите "по-дълго от необходимото" за предоставяне на услугата или по-дълго, отколкото самите хора решат.

Интеграция на всичко, дори на SMS-ите

В идните няколко години Messenger и WhatsApp вероятно ще се превърнат в основния способ за комуникация в цялата фейсбук мрежа, смята Зукърбърг и именно заради това компанията ще заложи на повече криптиране и опции за размяна на лични съобщения с "приятелите" и групите там.

Ако днес искате да пишете на някого по "Фейсбук", трябва да използвате Messenger, в "Инстаграм" - лични съобщения, а в WhatsApp – самото приложение. Но компанията планира да интегрира всичките си приложения в една система, която да позволява размяна на съобщения измежду тях. Първата стъпка ще бъде хората да изпращат съобщения на познатите си през всяка услуга, а по-късно това да може да бъде направено и чрез SMS-и.

Съобщения със срок на годност

Някои хора се боят, че услугите ни може да имат достъп до съобщенията им и да ги използват за рекламни цели или по други, неочаквани начини. Криптирането от край до край е важен инструмент, казва Зукърбърг и сочи, че то би ограничило и самата "Фейсбук" да получи достъп до данните на потребителите.

В бъдеще каченото в социалната мрежа съдържание може автоматично да изчезва след известно време или да се архивира в определен срок, пише още той, давайки пример с формата Stories, който вече се използва от много хора за краткотрайно споделяне на снимки и мнения. "Тази философия може да се разпростре до цялото частно съдържание", казва Зукърбърг. "Например съобщенията може по подразбиране да се изтриват след месец или година. Това ще намали опасността от това след време те да бъдат разпространени публично за срам на изпращача."

Той обаче не уточнява дали това означава и изтриване на тази информация от сървърите на компанията. В настоящото положение, дори когато човек изтрие профила си, "Фейсбук" продължава да пази за известно време (без да казва колко дълго и за какви цели) данните на потребителя.

Съхраняване на данни – къде?

Съхраняваме ли данните в повече държави, някои правителства ще поискат по-голям достъп до тях и ще отслабят защитата на потребителите, пише Зукърбърг. Има сериозна разлика между това да доставяш услуга в определена държава и да съхраняваш данните на хората там. Решили сме да не строим инфраструктура в държави, които имат практика да нарушават човешките права като неприкосновеността или свободата на изразяване. Ако построим свои центрове там, това може да улесни правителствата да вземат информацията на хората.

"Поддържането на този принцип може да доведе до това услугите ни да бъдат блокирани в някои държави или да не можем да навлезем в други в близкото бъдеще. Готови сме да платим тази цена", казва Зукърбърг.

Дневник