Технологичният гигант "Гугъл", често обвиняван, че предлага по-малко заплаще на жени, твърди, че поне една категория служители мъже са получавали по-малки възнаграждения от колегите жени.

В публикация в блога си, разпространена от американски издания, "Гугъл" обяснява, че целта на скорошно проучване била да се определи дали жените и представителите на малцинствата действително получават по-малко пари за една и съща работа.

Изследването, довело до непропорционално голям брой увеличения на заплати за хиляди мъже, всъщност се прави всяка година. Последното съобщение на "Гугъл", където темата за неравенството между половете и без това е взривоопасна, обаче идва в деликатен момент на натиск върху Силициевата долина да реши въпроси, свързани със сексуалния тормоз на работното място и разликата в заплащането, пише "Ню Йорк таймс".

Срещу "Гугъл" са заведени дела от бивши служители, които твърдят, че им се е плащало по-малко, отколкото на мъже със същата квалификация. Според критици на последното изследване то създава фалшиво впечатление, че въпросът е решен - най-малкото защото зад числата се крият други проблеми като по-ниската стартова заплата или по-малките увеличения за жени спрямо тези на мъжете.

Освен това категориите служители могат да заблудят - бивши служители жени, назначени в определена категория, твърдят, че мъже могат автоматично да влязат в по-висока. Кей Елис, работила за "Гугъл", например твърди прред съд в САЩ, че през 2010 г. е наета като служител "трето ниво" (наскоро завършили), въпреки че има четири години опит, а колега мъж е получил позицията в "четвърто ниво", за която тя е кандидатствала, няколко седмици по-късно, със същия опит.

"Гугъл" не споменава конкретни числа, но казва, че е изследвала данни за 91% от служителите си. В резултат са изплатени компенсации за 9.7 млн. долара на 10 677 служители тази година - при 270 хил. долара за 228 души миналата година. Не е известно дали всички получили компенсация са мъже, но броят им е немалка част от служителите. Компанията майка, "Алфабет", предлага работа на над 98 700 души по данни от миналия месец, а десетки хиляди от тях (и по неофициални данни - значително над половината) са служители на "Гугъл".

Не липсват и обратни примери за отношенията в "Гугъл", която уволнен инженер съди за дискриминация към белите мъже и привържениците на американския президент Доналд Тръмп.

Дневник