Площадът в Рим, на който се смята, че е бил убит Юлий Цезар, ще бъде отворен за посещения през 2021 г., съобщи кметът на града Вирджиния Раджи, цитирана от местните медии.

Археологическият обект на "Ларго ди Торе Аржентина" включва останки от четири римски храма и от театъра на Помпей, където именно е бил убит Цезар. Той е открит през 20-те години на миналия век, но потъва в забвение, докато е харесан от уличните котки, които в последните години стават основната му атракция. Руините досега са били затворени за посещение, но предстои основна реставрация. За целта луксозната марка "Булгари" е предоставила 800 хил. евро.

Това не е първият случай, в който компании за мода инвестират във възстановяването и поддръжката на архитектурните ценности на Вечния град. Всъщност сумата е остатъкът от парите, с които "Булгари" финансира поддръжката на прочутите стълби на площад "Испания". За реставрацията на фонтана "Треви" плати модният бранд "Фенди" , а производителят на луксозни обувки Tod's финансира възстановяването на Колизеума.

Предвижда се за посетителите да бъдат изградени специални пътеки, предвидено е и нощно осветление, а част от находките да бъдат експонирани в музей.

Юлий Цезар е пронизан с ножове от сенатори - заговорници на 15 март преди 2063 г.

Дневник