Президентът на Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП) Крис Кермоуд ще се оттегли в края на годината, когато изтича договорът му. Водачът в световната ранглиста Новак Джокович, който оглавява Съвета на тенисистите, каза, че е дошло време за промяна.

Кермоуд заяви, че за него е било чест да работи в организацията от 2014 г. насам. Той посочи, че се гордее с постигнатото за това време.

"Бих искал да благодаря на всички в АТП, на всички тенисисти и турнири за подкрепата през годините. Оставам изцяло отдаден на задачите си в остатъка от мандата ми и желая успех на организацията в бъдеще", каза Кермоуд в изявление.

В последните месеци се породи напрежение срещу него, като тенисистите се разединиха в мнението си. Кермоуд понесе критики, но беше подкрепен от играчи, сред които Григор Димитров и Рафаел Надал. Джокович и други тенисисти се обявиха за промяна.

По време на управлението на Кермоуд мъжкият тенис се разви много и достигна рекордни наградни фондове. Успоредно с това обаче има голямо недоволство от по-ниско поставените състезатели заради заплащането и календара на турнирите.

На пресконференцията след първия си мач с Янко Типсаревич на Australian Open Григор Димитров беше попитан дали подкрепя групата тенисисти, които надигат глас на недоволство. Българинът отвърна, че това би била много голяма грешка.

"Тенисът никога не е бил в толкова добро положение, премина през много добри и положителни промени. Не бих го направил (да подкрепи призивите срещу Кермоуд)", каза тогава Димитров.

Дневник