УЕФА е започнала разследване срещу "Манчестър сити" за предполагаемо нарушаване на финансовия феърплей. Английският клуб е обект на проверка след мащабните разкрития на Football Leaks и последвалите обвинения, че "гражданите" са заобикаляли правилото.

В документите, публикувани през ноември в германския "Шпигел", се твърди, че президентът на ФИФА Джани Инфантино е участвал в прикриването на финансови нередности, като швейцарецът е защитавал интересите на "Сити" и френския шампион ПСЖ.

"Разследването ще се съсредоточи върху няколко предполагаеми нарушения на финансовия феърплей, които бяха публикувани наскоро в различни медии", се казва в изявлението на УЕФА.

От "Сити" отрекоха обвиненията и видяха в разследването възможност за клуба да изчисти името си след скандала.

"Манчестър сити" приветства започването на официално разследване от УЕФА като възможност да се сложи край на спекулациите, произлезли от незаконното хакване на имейли на клуба и публикуването им извън контекста. Обвиненията за финансови нередности на грешни", пише в сайта на "Сити".


Финансовият феърплей беше въведен с идеята да се постигне баланс във финансовите дела на клубовете, да се ограничат загубите и задълженията, както и да не се позволява да се харчи повече, отколкото клубовете изкарват. Друга цел е да се ограничи получаването на огромни инвестиции чрез спонсорски договори от компании, свързани със собствениците.

В изнесените документи в "Шпигел" се споменава транш от 70 млн. паунда от собствениците на "Сити" от кралската фамилия на Абу Даби, който е прикрит като спонсорски договор. Ако се докаже, че "гражданите" са нарушили финансовия феърплей, клубът е заплашен от глоба и изваждане от европейските турнири.

Дневник