Българският джаз музикант, композитор и пианист Милчо Левиев официално се е отказал от титлата "Почетен гражданин на Пловдив". Тоя обявява това в писмо, изпратено лично до кмета на града Иван Тотев, в което изказва разочарованието си от отношението на общинската администрация, предаде БНР.

В писмото си музикантът определя отношението на кмета и на администрацията към него като към "НЕпочетен гражданин". Той допълва още: "След избирането на Пловдив за Европейска столица на културата същата община прави всичко друго, освен да се отнася към мен почетно, камо ли почтено."

Левиев пише също така: "Твърдо не одобрявам Вашата администрация и се страхувам за вредите, които тя нанася на пловдивската култура."

Музикантът обяснява, че макар да е подкрепил кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата, той не е бил поканен официално на откриването. Освен това не е получил "нито един ред поздравление" за 80-годишнината си миналата година, нито е бил споменат като основател на фестивала Plovdiv Jazz Evenings, който през последните години се провежда под името International Plovdiv Jazz и е с други организатори.

От община Пловдив изразиха съжаление за реакцията на Милчо Левиев. Оттам подчертаха, че това е негово лично решение, както и че отличието се дава за "заслуги, а не за очаквани привилегии", цитира БНР.

От администрацията припомнят, че 80-годишнината на маестрото е била почетена с голям концерт на 10 ноември 2017 г.., за който община Пловдив е платила наем и озвучаване на залата, както и нощувките на музикантите.

От общината допълват: "Милчо Левиев никога не е кандидатствал лично с проекти, но неговото Сдружение за култура и образование "Милчо Левиев" всяка година печели финансиране в размер на 10 000 лв. Дори в тазгодишния културен календар има спечелени проекти за 15 000 лв." Те подчертават още, че концерт на Доминик Милър, подкрепен от фондацията на Левиев, ще се състои на 16 март и е включен в културния календар на Пловдив за 2019 г..

Дневник