УЕФА защити решението на Дамир Скомина да отсъди дузпа за "Манчестър юнайтед" срещу "Пари Сен Жермен". Словенецът посочи бялата точка в 94-ата минута, а Маркъс Рашфорд отбеляза и класира "червените дяволи" за четвъртфиналите на Шампионската лига.

Решението на Скомина предизвика много спорове. В ситуацията Диого Далот отправи удар от дистанция, при който топката се отби в ръката на обръщащия се с гръб към нея Преснел Кимпембе. Първоначално реферът остави играта да продължи, но след видеопреглед на положението отсъди дузпа.

Много бивши рефери и бивши футболисти, включително играли дълги години за "Манчестър юнайтед", изразиха несъгласие с решението. Според тях подобна ситуация би била подмината във Висшата лига, защото няма умисъл в действията на защитника на ПСЖ.

Според УЕФА обаче решението на Скомина е абсолютно правилно.

"След видеопрегледа на ситуацията реферът потвърди, че дистанцията между топката и ръката не беше малка и следователно ударът не може да бъде неочакван", се казва в становището на европейската футболна централа.

"В допълнение ръката на защита не е близо до тялото. Това увеличи обема на тялото му и спря пътя на топката към вратата. Съдията, следователно, отсъди дузпа", допълват от УЕФА.

Дневник