Стар епизод от "Семейство Спимпсън" с гласа на Майкъл Джексън ще бъде изтеглен от всички бъдещи излъчвания. Това обяви днес продуцентът на поредицата пред "Уол Стрийт Джърнъл". Няколко радиостанции в Нова Зеландия, Холандия и Канада обявиха, че спират излъчването на неговите песни, писа "Венити Феър". И това е само част от лавината от негативни последствия, които документалният филм "Напускайки Невърленд" има върху образа, както и наследниците на Краля на попа, който почина през 2009 г. на 50-годишна възраст.

Премиерата на филма на български език е днес в онлайн стрийминг платформата HBO GO, а по телевизионния канал на HBO ще бъде излъчен в две поредни вечери на 10 и 11 март от 21 ч.. Всяка от двете части е с продължителност от по 1 час и 56 минути.

Още в края на февруари наследниците на изпълнителя, които по данни на "Гардиън" са спечелили 2,1 мрлд. долара от смъртта на Джаксън насам, заведоха дело срещу HBO с мотивите, че документалният филм, съдържаш твърдения за сексуално посегателство върху деца, нарушава предварително подписано споразумение името на певеца да не бъде очерняно. Те определиха филма като "осъдително очерняне" и се опитаха да блокират излъчването му.

За първи път филмът на Channel 4 бе представен пред публика по време на "Сънданс" през януари и предизвика вълна от противоречиви коментари, които поставиха почитателите на Майкъл Джаксън пред дилемата да измерват тежесттва на музиката му срещу тежестта на твърденията на двама души - Уейд Робсън и Джеймс Сейфчук, които в момента са съответно на 41 и 37 години и говорят за събития от тяхното детство, когато са били на 5 и 8 години.

И двамата разказват приблизително сходни истории за това как като деца се запознават със звездата и семействата им постепенно стават близки с Джексън. Те твърдят, че с времето той се е превърнал в техен ментор и след като биват поканени в имението му "Невърленд" певецът постепенно започва да ги изолира от близките им и да злоупотребява с тях.

Представители на наследниците на певеца заявиха, че филмът наподобява "убийството от таблоиден характер, което Майкъл Джексън понасяше цял живот, а сега и в смъртта си". Те допълват, че "филмът взима предвид непотвръдени обвинения, които се предполага да са се случили преди 20 години и ги третира като факт".

Според Иимон Форд, експерт в музикалната индустрия, наследниците на звездата са изправени пред безпрецедентно упражнение, в което трябва да се опитат да опазят най-доходоносното посмъртно състояние в историята на музиката. Той коментира, че това е съвсем нова ера в начина на управление на подобен тип наследства, тъй като става дума за борба срещу ограничаването, а не за повишаване на профила на даден творец. "В известен смисъл мениджмънтът на това наследство трябва да създаде наратива около един артист - те са режисьорите на разказа", допълва той.
Затова и от страната на Джексън поставят под въпрос надеждността на Робсън и Сейфчък и ги определят като "опортюнисти" и "признати лъжци". Освен това се опитват и да предложат алтернативно съдържание, свързано с певеца. В деня на излъчването на филма "Напускайки Невърленд" в САЩ - 3 март, те пуснаха в YouTube два негови концертни записа от 1988 г. - от Букурещ и от стадион "Уембли" в Лондон.

Семейство Джексън се опита и гласно да подкрепи образа на поп звездата. Тадж Джексън, един от племенниците му започна онлайн кампания за набиране на средства, с които да бъдат купени рекламни площи на автобусните спирки в Лондон, които да популяризират уебсайта MJinnocent.com със слогана "Фактите не лъжат. Хората го правят." Пред CBS братят Тито, Марлон и Джаки също заявиха, че макар да не са гледали филма, в него няма "нито капка доказателство" в подкрепа на неговите твърдения.

Продуцентът и режисьор на "Напускайки Невърленд" Дан Рийд пък от своя страна сравни феновете на певеца, които по думите му му изпратили десетки мейли, в които отхвърлят филма му, с религиозни фанатици. Тази сряда, малко преди телевизионната премиера на документалната лента във Великобритания, негови почитатели организираха и малък протест пред централата на Channel 4 в Лондон.

Междувременно, наред с новината за изтеглянето на епизода от "Семейство Симпсън" и премахването на музиката на поп легендата от редица радиостанции по света, миналия месец бе отложен и проектът за предстоящ биографичен мюзикъл на Бродуей на име Don’t Stop ‘Til You Get Enough. В същото време обаче според "Гардиън" няма изгледи мюзикълът Thriller Live да бъде свален от театър "Лирик" в Уест Енд в Лондон, където той се играе вече 10 години.

Дневник