Формула 1 е на път да въведе промяна в системата за точкуване. От този сезон пилотът, завъртял най-бързата обиколка в дадено състезание, ще получи допълнителна точка, твърди "Ройтерс", като се позовава на "информиран източник".

Този ход е бил одобрен в четвъртък от Световния съвет за моторните спортове на Международната федерация по автомобилизъм. Според информацията взимането на окончателно решение е въпрос на формалност.

Допълнителната точка ще се дава само ако пилотът, направил най-бързата обиколка, завърши в топ 10. Местата в челната десетка са тези, които осигуряват точки за генералното класиране.

За последно точки за най-бърза обиколка във Формула 1 са се давали между 1950 и 1959 г. Те се оказват решаващи в битката за титлата през 1958 г., когато Майк Хоторн триумфира с "Ферари" и става първият световен шампион от Великобритания.

Хоторн печели само една победа през сезона срещу четири успеха за големия му съперник Стърлинг Мос. Пилотът на "Ферари" обаче записва пет най-бързи обиколки, а сънародникът му - три.

Без бонусите за най-бърза обиколка двамата са щели да бъдат с равен брой точки в крайното класиране - по 38, а Мос да спечели титлата заради повечето си победи.

Новият сезон във Формула 1 започва на 17 март с Гран при на Австралия.

Дневник